Shell blir mer brittiskt

Den brittisk-nederländska olje- och gaskoncernen Royal Dutch Shell planerar att flytta huvudkontoret från Haag i Nederländerna till London, Storbritannien. Shell skrotar samtidigt en skattetekniskt omtvistad tudelad aktiestruktur.

Royal Dutch Shell planerar att flytta koncernens huvudkontor till London och tar bort "Royal Dutch" ur namnet. Arkivbild.

Royal Dutch Shell planerar att flytta koncernens huvudkontor till London och tar bort "Royal Dutch" ur namnet. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Ekonomi2021-11-15 12:41

Koncernen ska även stryka "Royal Dutch" ur namnet, som koncernen haft sedan 1907, för att bara bli Shell.

Beslutet ska godkännas av en bolagsstämma den 10 december för att genomföras.

Åtgärderna motiveras bland annat av att det ger skattefördelar för Shell, som befunnit sig i en utdragen tvist om vinstskatter med nederländska myndigheter.

Den nederländska regeringen sade på måndagen att beskedet från Shell var en obehaglig överraskning.

Shell-aktien – som trots förändringarna kommer fortsätta handlas i London, Amsterdam och New York – steg med 2 procent efter beskedet från bolaget.

Shell sjösatte, som flera andra stora spelare i den västerländska oljeindustrin, en ny strategi för att flytta fokus till förnybara energikällor och energiproduktion med lägre koldioxidutsläpp. Omstruktureringen till följd av detta har lett till att tusentals anställda varslats om uppsägning.

Den brittisk-holländska livsmedelsjätten Unilever skrotade i fjol en liknande tudelning av aktiestrukturen som den Shell nu vill ta bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!