Shoppingappen Temu anmäls: "Farligt och dyrt"

Shoppingjätten Temu anmäls av flera konsumentorganisationer som varnar för att kunder blir manipulerade. –Det kan vara både farligt och dyrt i längden, säger Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Temu har blivit en populär handelsplats på kort tid. Arkivbild.

Temu har blivit en populär handelsplats på kort tid. Arkivbild.

Foto: Richard Drew/AP/TT

Ekonomi2024-05-16 08:13

Kinesiskägda e-handelsjätten Temu har på kort tid seglat upp som en maktspelare när det kommer till billiga varor, låg fraktkostnad och ett till synes ändlöst utbud. Plattformen är, likt Amazon, en samlingsplats för olika säljare. För 2023 nästan fördubblades vinsten jämfört med föregående år och landade på motsvarande 86 miljarder svenska kronor.

Nu anmäler dock Sveriges konsumenter och 16 andra europeiska konsumentorganisationer bolaget för brott mot EU-lagen DSA.

– Vi tänker inte acceptera att den här typen av företag kombinerar låga priser med totalt ointresse för grundläggande produktsäkerhet och konsumentskydd, säger Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges konsumenter och fortsätter:

– Det kan vara både farligt och dyrt i längden.

Tre punkter

I huvudsak är det på tre fronter som Sveriges konsumenter och deras europeiska kollegor anser att Temu brutit mot DSA.

– Det första handlar om spårbarhet. Ibland saknas kontaktuppgifter till säljare av varorna helt.

Utan den, menar Hållén, blir saker som reklamation i princip omöjligt.

– Det andra är att vi anser att de använder vilseledande metoder när det handlar om produktrekommendationer. Man blir helt enkelt manipulerad. Det är väldigt svårt att förstå varför en viss produkt, framför en annan, rekommenderas en kund.

Tiktok

Den tredje punkten handlar om Temus inriktning. Företaget är mycket aktivt på Tiktok, en plattform med främst en väldigt ung publik.

– Temu själva har sagt att barn inte använder deras plattform, men det krävs ingen ålderskoll för att skapa ett konto.

En del av den här kritiken kan ju riktas mot även andra plattformar, varför riktar ni in er just på Temu?

– Att vi riktar in oss på dem nu handlar helt enkelt om att de skjutit upp nu senaste året. Vi släpper definitivt inte de andra plattformarna heller, säger Johanna Hållén.

En talesperson för Temu skriver att företaget lyssnar på kritiken från europeiska konsumentorganisationer. Temu har bara verkat på den europeiska marknaden i drygt ett år och är fast beslutet att anpassa sig till lagar och regler, enligt talespersonen.

Osäkra produkter ska plockas bort, enligt en skriftlig kommentar som förmedlats till TT av Temus svenska PR-byrå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!