Små saker kan göra skillnad – till exempel att betala rot- eller rutfakturan innan årsskiftet och kvitta eventuella förluster i fonder eller aktier mot vinster.
Ett bra första steg innan man börjar dona med skatteavdragen är att göra en preliminär skatteberäkning på Skatteverket, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB. Då får man koll på att man betalat in tillräckligt mycket skatt för att göra avdrag.
Och det finns många tips för den som vill spara in några slantar.
1. Rot och rut
Hushållsnära tjänster eller renovation under året? Glöm inte att för att det ska komma med i skattereduktionen för 2021 måste fakturan vara betald i år. Dessutom måste utföraren ha ansökt som ersättning för de utförda tjänsterna senast 31 januari.
En sak som är bra att tänka på att om man är två i ett hushåll är att se vem som har inbetald skatt kvar att göra rot- eller rutavdrag på.
– Till exempel kan det vara så att en står på bostadslånet och redan har fått avdrag för ränta, och då inte kan dra av mer på skatten, säger Américo Fernández på SEB.
Det går att omfördela rot- och rutavdraget mellan varandra på Skatteverkets sajt.
2. Kvitta vinst mot förlust
De som köpt och sålt värdepapper, till exempel fonder eller aktier utanför investeringssparkonton (ISK), kan kvitta vinst mot förlust.
– Om du vet med dig att du gjort förluster så passa på att kvitta dem mot vinsterna, då blir det ett mindre belopp att skatta på i slutändan.
Det går inte att spara förluster till nästa år. Det kan också vara värt att tänka på att om man har flyttat över värdepapper till ISK räknas det som en försäljning som ska skattas.
3. Utnyttja fribeloppet som student
Under 2021 har studenter som tar CSN-lån varit befriade från "fribeloppet" – det belopp man maximalt får tjäna men fortfarande ta studielån. Undantaget från fribelopp gäller även kapitalinkomster.
Nästa år återinförs reglerna igen och kapitalinkomster kan påverka studielånet.
– Om man funderar på att man ska sälja eller göra en stor vinst är det bäst att göra det på den här sidan året, säger Fernández.
4. Tjänstepension
Drygt en av tio anställda och en mängd näringsidkare har inte tjänstepension. För dem finns istället ett avdrag man kan göra för ett privat pensionssparande.
– Här finns det stora avdrag att använda sig av, närmare 35 procent av årsinkomsten upp till 483 000 kronor.
Ofta är det egna företagare som saknar tjänstepension.
– För att ta ett lite extremt exempel, om du som näringsidkare har en årsinkomst på en miljon kronor under ett år ska man skatta på hela inkomsten. Men då kan man i stället sätta av 35 procent av det till pension, och då blir inkomsten som ska beskattas istället 650 000. Då har man både minskat skatteunderlaget och bidragit till en bra framtida pension.
Näringsidkare kan ta kontakt med sin revisor eller en jurist för att ordna en pensionslösning, och anställda kan kontakta sitt pensionsbolag för att få hjälp med att sätta upp ett eget avdragsgillt pensionssparande, tipsar Fernández.
För att få göra avdrag för 2021 måste pengarna vara insatta på en pensionsförsäkring innan årsskiftet.
5. Avdrag för gåvor
När man skänker en gåva på minst 200 kronor per gåvotillfälle, och ett sammanlagt belopp på 2 000 kronor eller mer, över året till en eller flera organisationer på Skatteverkets godkända lista får man 25 procent av gåvobeloppet tillbaka på skatten. Det gäller gåvobelopp upp till 6 000 kronor.
Avdraget görs automatiskt, men för att få det behöver gåvorna vara enligt Skatteverkets gåvoregler.