För drygt två veckor sedan svartlistade ukrainska myndigheter den internationella livsmedelsjätten Mondelez som har fabriker och försäljning i Ryssland.
Det har fått en rad konsekvenser för svenska Marabou, som ägs av Mondelez.
Under fredagen fattade SJ beslut om att inte köpa in fler produkter från Mondelez, som också äger bland annat Daim, Philadelphia och O'boy.
– Bakgrunden är att Mondelez fortfarande har verksamhet i Ryssland och därmed betalar rysk skatt, säger Leila Fogelholm, på SJ:s presstjänst.
Vill inte slänga
Varorna som redan har köpts in kommer att fasas ut.
– Av hållbarhetsskäl vill vi inte bara slänga dem, säger Leila Fogelholm.
Tidigare har även Svenska fotbollförbundet pausat sitt sponsoravtal med Marabou och i veckan meddelade SAS att bolagets produkter tas bort från sortimentet.
Även i Norge har Ukrainas svartlistning skapat uppmärksamhet. Här äger Mondelez den ledande chokladtillverkaren Freia som bland annat ligger bakom chokladkakan Kvikklunsj.
På lördagen har den norska turistföreningen avbrutit sitt samarbete med bolaget, liksom hotellkedjan Classic, skriver den norska nyhetsbyrån NTB.
Även det norska flygbolaget Norwegian uppger att försäljningen av Mondelez produkter upphör, rapporterar Dagbladet.
– Att fortsätta producera i Ryssland är oförenligt med våra värderingar, säger kommunikationschefen Grete Kruse Roald till tidningen.
"Laddad fråga"
Mondelez svenska pressavdelning skriver i en kommentar på lördagen att man "inser att detta är en emotionellt laddad fråga".
Vidare skriver pressavdelningen att Marabou är ett svenskt varumärke med produktion i Sverige, att ingen tillverkning sker i Ryssland, att bolaget inte säljer några produkter i Norden som är tillverkade i Ryssland samt att ingen export sker till Ryssland.
"Mondelez International följer alla policybeslut och sanktioner och kommer att fortsätta att överväga nödvändiga justeringar av verksamheten för att säkerställa full efterlevnad", skriver bolaget och tillägger att situationen är oroande och att "kontinuerliga bedömningar görs".
Enligt den ukrainska myndigheten mot korruption betalade Mondelez över 61 miljoner dollar, motsvarande drygt 660 miljoner kronor enligt dagens växelkurs, i skatt till ryska staten förra året.
Bolaget ökade enligt Kiev School of Economics både vinst och försäljning i landet 2022.