I linje med förväntningarna gick inflationen ned från 6,4 procent i januari till 6 procent i februari. Rensat för livsmedels- och energipriser sjönk inflationen till 5,5 procent i februari, också enligt förväntningarna. Jämfört med januari steg konsumentpriserna med 0,4 procent. Även det var väntat.
Nästa vecka – onsdag den 22 mars – kommer Fed med sitt räntebesked. Det sker mot bakgrund av den senaste tiden bankoro i USA, där två banker har fallit, vilket har haft en stor marknadspåverkan. Enligt Bloomberg har de globala kursfallen inneburit att totalt 465 miljarder dollar gått upp i rök.
Vill inte överraska
– Marknadsturbulensen dominerar för Fed. Finns det faror för den finansiella stabiliteten överskuggar det allt annat, säger Elisabet Kopelman, SEB-ekonom med fokus på amerikansk ekonomi.
Inför räntebeskedet bedömer hon att Fed inte vill överraska marknaden i ett osäkert läge.
– Är det så att marknaden prisar in ytterligare en höjning, 25 punkter som det verkar nu, då lär Fed leverera den. Men jag tror att man kommer tona ned retoriken framöver och vara tydlig med att man inte kommer försämra läget, säger Elisabet Kopelman.
Inflationstrycket kvarstår
Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, konstaterar att inflationstrycket kvarstår i amerikansk ekonomi.
– Gräver man i siffrorna ser vi att inflationstrycket fortfarande återstår. Det gäller bland annat delar av tjänsteprisindex, säger han.
Angående bankoron understryker han att Fed bör fortsätta driva en åtdragen penningpolitik, givet inflationen.
– Om inte det här visar sig vara en händelse som ändrar förutsättningarna för de finansiella förhållandena, så tycker jag att Fed behöver fortsätta strama åt.
Torsdagen den 16 mars ger Europeiska centralbanken, ECB, sitt räntebesked. Riksbanken kommer med sitt besked den 26 april.
– Riksbanken har lite respit, vilket de nog är glada över i dag. Om ECB slår av på takten minskar det pressen på Riksbanken. Men vi tror att de kommer fortsätta höja med 50 punkter. ECB är viktigare i det här sammanhanget för oss än Fed, säger Elisabet Kopelman.
ECB väntas höja med 50 punkter
Även Claes Måhlén är inne på att ECB kommer höja räntan med 50 punkter.
– Det är lagt kort ligger för ECB. Det ska vara tydligt röda lampor som blinkar för att avvakta med det nu.
– Bankoron är än så länge isolerad till USA. Fed är mer snabbfotade när det gäller vad som händer på den finansiella marknaden än ECB och Riksbanken.
Att Riksbanken har över en månad kvar till sitt räntebesked kan vara fördelaktigt, enligt Claes Måhl.
– Fram till dess kommer man ha mycket mer information. Både när det gäller fundamentet för inflationen och hur stor vikt man ska lägga på den senaste händelseutvecklingen i USA.