Skärpta hållbarhetskrav på Sjätte AP-fonden

Regeringen vill strama upp hållbarhetsprofilen för Sjätte AP-fonden, pensionssystemets extra buffertfond. Siktet är inställt på en proposition om ett nytt hållbarhetsmål i vår. –Vi befinner oss nu i en akut klimatkris och miljökris, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP), när hon motiverar förslaget.

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild

Foto: Johan Jeppsson/TT

Ekonomi2021-10-12 12:41

Målet går ut på att fondmedlen i Sjätte AP-fonden ska förvaltas på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande, enligt Åsa Lindhagen. Det betyder att Sjätte AP-fonden ska integrera miljöaspekter, sociala aspekter och bolags­styrningsaspekter i förvaltningen.

Måste styra investeringar

Omställningen till ett hållbart samhälle går för långsamt och därför måste politiken driva på, enligt Lindhagen.

– Vi måste börja styra investeringar mycket mer mot hållbara investeringar, säger hon.

Förslaget om ett nytt hållbarhetsmål för Sjätte AP-fonden skickas nu ut på remiss till den 12 januari, varpå regeringen avser att ta fram en proposition under våren. Siktet är inställt på att regelverket träder i kraft den 1 juli 2022.

Sjätte AP-fonden utgör en extra buffert i pensionssystemet, som bara investerar i onoterade tillgångar. Medlen i fonden är till för att trygga pensionssystemet på lång sikt.

Innehav i fossil energi

Sedan den 1 januari 2019 finns redan krav på Första-Fjärde AP-fonderna att de ska integrera hållbarhetsfrågor i sin förvaltning, vilket lett till att värdet på innehaven i fossil energi minskat i fonderna från 16 miljarder till 4 miljarder kronor, enligt Lindhagen.

Finansmarknadsminister säger att det även pågår ett arbete med att införa motsvarande hållbarhetsmål för Sjunde AP-fonden.

AP-fonderna ska enligt förslaget även samverka kring redovisningen av hur hållbarhetsmålen uppnås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!