Börsbolag med digitala tillgångar i sin verksamhet ska enligt de nya riktlinjerna från SEC redovisa den direkta eller indirekta effekten av FTX-krisen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Men SEC betonar samtidigt att det kan finnas en skyldighet för alla börsbolag att redogöra för sin exponering mot kryptomarknaden, om de påverkats.
Vill se riskanalys
SEC vill att de berörda bolagen redogör för den generella effekten på tillgångarna från den turbulens som drabbat kryptomarknaden sedan FTX gick omkull. De vill även se en analys av riskerna för likviditets- och finansieringsproblem som uppstår när kryptotillgångar inte längre kan användas som säkerhet för lån i samma utsträckning som tidigare.
Bolagen ska också förklara vad de har vidtagit för åtgärder för att säkra kunders kryptotillgångar och vad man har för rutiner för att förhindra intressekonflikter i förvaltningen av kryptotillgångar.
Riktlinjerna från SEC kommer samtidigt som flera myndigheter i USA – inklusive SEC – har inlett utredningar kring vad som ledde till FTX-kollapsen. Det har även lämnats in flera stämningsansökningar med krav på ersättning mot FTX till domstolar.
FTX ansökte om konkursskydd den 11 november.
Förnekar bedrägeri
FTX-grundaren Sam Bankman-Fried, som avgick som vd i samband med ansökan om konkursskydd, har kallats till en utfrågning i ett senatsutskott i Washington den 14 december, men han har enligt utskottet som håller i processen än så länge inte svarat på kallelsen trots att svarsfristen har löpt ut.
"Vi kommer fortsätta arbeta för att få honom att inställa sig inför kongressen", skriver utskottets ordförande Sherrod Brown och utskottsledamoten Pat Toomey i ett uttalande.
Om Bankman-Fried inte kommer självmant uppger Brown och Toomey att de är redo att utfärda en stämningsansökan.
Bankman-Fried har i en serie inlägg på det sociala nätverket Twitter på fredagen förklarat att han ställer upp på en utfrågning i ett annat kongressutskott, i representanthuset, den 13 december.
Han har dock flaggat för att det finns begränsningar för vad han kan säga då han inte längre har full tillgång till all FTX-information.
Än så länge har inga formella brottsmisstankar riktats mot Bankman-Fried och själv har han nekat till anklagelser om bedrägeri, även om han medgett att FTX gick omkull på grund av brister i kontrollfunktioner.
FTX har under konkursskydd fått en ny vd utsedd av domstol, John J Ray III, som ska frågas ut i representanthuset den 13 december. Ray har beskrivit FTX som den värsta härva han sett under sin långa karriär – ett vanskött bolag, präglat av stor brist på kontrollfunktioner och redovisningsrutiner.
När FTX ansökte om konkursskydd fanns ett underskott på omkring 8 miljarder dollar i balansräkningen och bolagets 50 största fordringsägare har krav på sammanlagt 3,1 miljarder dollar på bolaget.
FTX-kraschen har slagit hårt mot bitcoin och andra kryptovalutor. En bitcoin ligger nu kring 17 200 dollar. Det kan jämföras med 48 000 dollar i mars och den historiska toppen på 68 000 dollar hösten 2021.