Skattesänkning för rika nästa år

Den höga inflationen gör att de högavlönade får en skattesänkning på över tusen kronor i månaden nästa år. De som tjänar under 30 000 i månaden får ingenting, visar beräkningar av Swedbank som Dagens industri rapporterar om.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson. Arkivbild.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2022-11-11 15:14

Vid varje årsskiftet sker en automatisk uppräkning av prisbasbeloppet, kopplat till inflationen. Då höjs flera ersättningar i statens bidragssystem, som studiemedel och sjukpenning, men också skiktgränserna för när statlig inkomstskatt betalas och hur jobbskatteavdraget påverkar.

Den som har en månadslön på 50 000 kronor får en skattesänkning på 1 000 kronor i månaden. Bäst utslag får den som tjänar 70 000 eller mer, 1 400 kronor lägre skatt.

Men den som tjänar 30 000 eller mindre i månaden, blir helt utan skattesänkning.

Inget aktivt beslut, utan bara en automatisk uppjustering, svarar finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Dagens industri.

Magstarkt, kommenterar en kritisk Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna, som menar att det ändå är ett aktivt beslut av regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!