SKF räknar med stökigt år

Kullagerjätten SKF har haft ett jobbigt kvartal, enligt vd Rickard Gustafson. På grund av kriget tvingas bolaget också till en nedskrivning på en halv miljard framåt. Trots det var vinsten bättre än väntat och bolaget rusar på börsen.

Rickard Gustafson, vd på SKF. Arkivbild.

Rickard Gustafson, vd på SKF. Arkivbild.

Foto: Kwok-Keung Cheng

Ekonomi2022-04-26 08:04

SKF har enligt Rickard Gustafson drabbats av "kraftiga kostnadsökningar" under årets första kvartal. Men bolaget har trots den oroliga omvärlden lyckats växa inom en rad områden och redovisar ett resultat över förväntningarna.

– Vi ligger väl positionerade på elfordonssidan som fortsätter att växa. Vi har också stora framgångar i många industrisegment som vi tycker har stor potential för tillväxt. Jag tänker på höghastighetsrotation inom olika industriapplikationer, jordbruk, tåg och marin. Det är flera områden som gör att vi har kommit igenom kvartalet på ett bra sätt, säger Rikard Gustafson.

SKF har också höjt priserna på sina produkter och på så sätt tagit höjd för de ökande kostnaderna.

– Alla sitter i samma båt nu och gör så gott de kan. Kunderna har därför en viss förståelse för prisökningarna, säger han.

Rapporten fick bolagets aktie att stiga med över 6 procent en timme efter börsens öppning.

300 anställda i Ryssland

När kriget bröt ut pausade SKF sin verksamhet i Ryssland, med 300 anställda. Nu har bolaget beslutat att dra sig ur landet helt.

– Det är en sammanvägning av flera olika faktorer. Med sanktionerna och de utmaningar som finns kring logistik och betalningssystem finns det inte några förutsättningar för oss att upprätthålla vår affär. Då får vi tvingas ta det här beslutet, säger Rickard Gustafson.

SKF:s plan är att överlåta den ryska verksamheten till den lokala ledningen på plats, men att alla kopplingar till SKF i övrigt ska upphöra.

TT: Hur ser du på risken att bolag med statlig koppling tar över?

– Det kan jag inte spekulera i. Vi lämnar och vad som händer med ägandet sedan är utanför vår kontroll.

Bolaget gör en nedskrivning på en halv miljard kronor för årets andra kvartal till följd av kriget i Ukraina och nedstängningen av den ryska verksamheten.

SKF tänker dock fortsätta verksamhet i Ukraina, så snart situationen medger detta.

"Värre innan det blir bättre"

Rickard Gustafson räknar med att hela 2022 fortsätter att vara turbulent.

– Jag tror att det kommer vara stökigt, vi måste planera för att det blir volatilt och utmanande. Förhoppningsvis blir situationen med nedstängningar i Kina bättre, men det finns en risk att tro att det först kommer bli värre, säger han och fortsätter:

– Kina är en väldigt viktig marknad med stora produktionsanläggningar som nu har stått still.

Fakta: SKF:s resultat Q1 2022

SKF redovisar en vinst före skatt på 2 885 miljoner kronor för första kvartalet 2022, jämfört med 2 495 miljoner kronor motsvarande period 2021.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 447 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

Omsättningen uppgick till 22 942 miljoner kronor, jämfört med 19 865 miljoner kronor ett år tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!