Skiftet: Nu är det köparnas bomarknad

Vändningen är här, och den är dramatisk. De allra flesta av landets mäklare väntar sig nu stora prisnedgångar för bostäder under året och menar att marknaden har skiftat – till köparens fördel. –Priserna kommer att behövas justeras ned, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

De flesta mäklare tror på prisnedgångar på runt 5 till 10 procent, enligt undersökningen Mäklarpanelen. Arkivbild.

De flesta mäklare tror på prisnedgångar på runt 5 till 10 procent, enligt undersökningen Mäklarpanelen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Ekonomi2022-06-16 06:00

I början av året såg det fortsatt positivt ut för bostadsmarknaden sett till hela riket. Sedan kom Rysslands krig i Ukraina, följt av den skenande inflationen, börsoro och ränteuppgångar och då vände det, enligt Johan Engström.

– Under en rätt kort period har skiftet på marknaden varit ganska så dramatiskt.

När bostadsmarknaden gick på högvarv hade säljarna en tydlig fördel. Men enligt Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel, där Sveriges mäklare har fått svara på frågor om läget på bostadsmarknaden, är det nu till större del köparnas marknad, även om läget för spekulanterna inte är helt bekymmersfritt.

Mäklarna uppger att det är svårare för köpare och säljare att mötas under affärernas gång vilket gör att marknaden har blivit mer avvaktande.

– Säljaren har inte riktigt anpassat sig utan är kvar i den "gamla marknaden" och köparen blir i sin tur matad med andra orosmoment och att läget är ett helt annat. Just nu ser vi ett extremt tydligt uttryck för en marknad där säljare och köpare står långt ifrån varandra, säger Johan Engström.

Säljarna kommer att behöva anpassa sig

På frågan "För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu" blev snittet 3,74, på skalan mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Jämförelsevis låg snittet i slutet av april på 6,21 och i juni 2021 låg snittet på 7,54. Allra mest påtaglig är förändringen i Storstockholm där förändringen har gått från 6,19 i april till 2,49 i juni.

– Med tanke på att bostadspriserna hänger ihop med framför allt räntorna, som utgör en stor kostnad för en bostad, så kommer priserna att behöva justeras ned. Vi har också dragits med rätt höga elpriser under det senaste halvåret. Bostadspriserna översätts till vad det kostar att leva och då kommer säljarna att behöva anpassa sig efter vad köparna kommer att ha råd med, säger Johan Engström.

Fler tror på prisnedgångar

De flesta mäklare tror på prisnedgångar på runt 5 till 10 procent, enligt Mäklarpanelen. 37 procent tror på en prisnedgång på 5 procent för bostadsrätter och 26 procent tror på en nedgång på runt 10 procent. Närmare en tredjedel, 30 procent, tror att priserna kommer att stanna på samma nivå.

42 procent av mäklarna tror på stillastående villapriser resten av året. 32 procent tror däremot på en prisnedgång på cirka 5 procent och 17 procent tror på en nedgång på 10 procent.

– Om man generaliserar har vi haft en prisuppgång på upp mot 20 procent i hela landet de senaste två åren. Jag tror att i Stockholm och de större orterna så kan vi nog få se en prisnedgång på 10–15 procent. För mindre orter kanske det är 0–10 procents nedgång, beroende på hur marknaden har sett ut, säger Johan Engström.

Stockholm mer dramatiskt

Nästan samtliga, 90 procent, av mäklarna tror att bostadspriserna i Stockholm kommer att sjunka med mellan 5 och 15 procent. Svängningarna brukar vara mer dramatiska i storstäderna, enligt Johan Engström.

– Tillgången är mindre om man tänker på mängden människor som är intresserade av att flytta. När vi har haft ett extremt lågränteläge, ett högt intresse för bostäder och att många är intresserade av samma objekt så triggar det upp priserna.

Statistiken släpar

På riksnivå sjönk priset för bostadsrätter med en procent jämfört med föregående månad. I Storstockholm var prisnedgången så hög som 2 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Men när prisstatistiken släpar efter kan den underliggande prisnedgången vara ännu större.

– Majstatistiken visade ganska små nedgångar för bostadsmarknaden. När många affärer inte har nått något avslut för att många avvaktar så har de här affärerna inte påverkat statistiken. För varje månad framåt nu kommer statistiken nog att jämnas ut när köpare och säljare med tiden kommer att förstå den nya marknaden, säger Johan Engström.

Fakta: Så tror landets mäklare att bostadspriserna kommer att utvecklas under året

Bostadsrätter -prisutveckling

+5 procent

0 procent

-5 procent

- 10 procent

-15 procent

Riks

3 procent

30 procent

37 procent

26 procent

4 procent

Storstockholm

2 procent

17 procent

32 procent

42 procent

7 procent

Storgöteborg

0 procent

8 procent

50 procent

42 procent

0 procent

Stormalmö

0 procent

35 procent

50 procent

15 procent

0 procent

Större ort

4 procent

25 procent

46 procent

25 procent

0 procent

Mellanstor ort

8 procent

42 procent

34 procent

14 procent

3 procent

Mindre ort

3 procent

38 procent

33 procent

21 procent

5 procent

Villor - prisutveckling

Riks

7 procent

42 procent

32 procent

17 procent

1 procent

Storstockholm

5 procent

5 procent

55 procent

29 procent

6 procent

Storgöteborg

7 procent

21 procent

51 procent

21 procent

0 procent

Stormalmö

6 procent

29 procent

59 procent

6 procent

0 procent

Större ort

9 procent

56 procent

26 procent

9 procent

0 procent

Mellanstor ort

5 procent

53 procent

30 procent

12 procent

0 procent

Mindre ort

10 procent

47 procent

22 procent

21 procent

1 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!