Husqvarna och Traton var först ut att vinstvarna. Nyligen kom Scandi Standard inom en helt annan bransch, nämligen kycklinguppfödsel.
Men Stockholmsbörsen, som svajat betänkligt de senaste veckorna, är framförallt verkstadsdominerad, bland dessa bjässar är det nu inte så sannolikt att det skulle ramla in fler vinstvarningar den närmaste tiden, enligt verkstadsanalytikern Anders Roslund på Pareto Securities.
– Jag är inte så jätterädd för vinstvarningar av det skälet att de flesta bolag har hyfsad koll för utfallet för tredje kvartalet. Jag gör bedömningen att det inte blir fler och att det inte verkar bli så mycket sådana i USA heller, där man är mera formaliserad, säger han till TT.
Inga prognoser
Anders Roslund poängterar att det finns en väsentlig skillnad mellan svenska och till exempel amerikanska bolag. Medan de amerikanska redovisar tydliga prognoser för investerare kring exempelvis orderböcker har de svenska en mera diffus hållning. Det gör också att behovet att vinstvarna inte blir lika tydligt från svenskt håll.
– Flera har inga prognoser alls och en del väldigt oprecisa som "på samma nivå" eller "lite bättre". Då krävs det ganska stora avvikelser för att man ska anse att man behöver gå ut med en vinstvarning.
Först ut i rapportfloden är en verkstadsjätte, nämligen Sandvik, den 18 oktober. Stora bolag som Ericsson liksom två banker, SEB och Handelsbanken, följer därefter för att sedan under 21–22 oktober åter igen vara verkstadstungt på rapportfronten.
Traditionellt sett bör en vinstvarning meddelas senast en–tre veckor före själva delårsrapporten.
– Om det skulle komma en vinstvarning så här sent skulle det hänga ihop med att man fått in siffror för till exempel slutet av september och man tycker att "oj, det här var ju mycket sämre" men det är tveksamt att bolagen lever hand ur mun.
Avgörande punkter
En annan fråga är i stället marknadens förväntningar inför rapportsäsongen. Anders Roslund bedömer att merparten analytiker valt att dra ned sina förväntningar som en konsekvens av bland annat väntade kostnadshöjningar för bolagen. Eventuella kursreaktioner hänger dock samman med helt andra faktorer, spår han:
– Är räntorna på väg upp eller ned? Det finns också viss oro för en kinesisk avmattning när det gäller tillväxten. Det är den typen av resonemang som styr kursutvecklingen på börsen nu mer än hur rapporterna faller ut.