Beskedet var inte helt oväntat, däremot väldigt efterlängtat. För tjänste- och servicesektorn men framförallt kulturnäringen betyder de slopade restriktionerna extremt mycket. Det som tidigare varit en självklarhet i samhället är nu på gång att bli verklighet igen.
Även om exempelvis kulturnäringen inte är en tung del av svensk ekonomi kan totalt sett viss effekt komma att synas, poängterar bland annat Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.
– Det kommer att ge en liten kick och vara positivt för svensk ekonomi. Signalerna som nu skickas till personer tror jag ger en positiv effekt. Folk kommer våga gå ut och äta på restauranger och vara ute bland större folkmassor, säger han till TT.
Tydlig tillväxt
Swedbank har precis som flera ledande banker de senaste veckorna presenterat förnyade konjunkturprognoser där man ser en tydlig tillväxt såväl i år som 2022. Swedbank lyfter i sin prognos hur konsumtionen kopplad till olika tjänster redan i somras kom i gång igen och nu troligtvis kommer att förstärkas.
– Jag tror att många har längtat att gå ut och äta tillsammans, gå på bio och liknande. Det kommer kanske att bli ett skifte i konsumtionen, säger Mattias Persson och relaterar till livsmedelshandeln som varit en vinnare, först på grund av hamstring, sedan när svenskar åt hemma i stället för ute.
Ett scenario med en överhettning av ekonomin med ökad inflation ser många som ett orosmoment. Men Mattias Persson hör inte till dem och ser som en motvikt till ökad konsumtion till exempel en trögare exportutveckling och flaskhalsar i logistikhanteringen av varuimport.
– Överhettning är jag inte orolig för. En nyckelfaktor är inflationen och då är det arbetsmarknaden som är det stora. Vad man skulle kunna se är hur lönerna stiger men det skulle jag säga ligger längre fram.
En injektion
Annika Winsth, chefsekonom hos Nordea, håller med i resonemanget om en injektion till svensk ekonomi.
– De här sektorerna kommer att komma tillbaka men tittar man på andel av svensk BNP så handlar det här om ett par procent så det är inte det som avgör om det ska gå bra eller dåligt för Sverige. Däremot kommer det ha betydelse för sysselsättningen.
Winsth betonar i stället vikten för svensk arbetsmarknad att restriktionerna nu släpps även om det kan ske strukturförändringar där till exempel fysiska klädbutiker och dess personal kan fortsätta påverkas av onlinehandel.
– Men mycket kommer att komma tillbaka, som restaurang och hotell. Även om affärsresandet kommer att påverkas så kommer sådana som du och jag att vilja boka, säger hon.
– Vi badar i pengar, hushållen har stark ekonomi, företagen har god ekonomi och det finns en stark konjunktur.