Små reaktioner på oförändrad ECB-ränta

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, lämnar som väntat sina styrräntor oförändrade. Europeiska marknadsräntor och euron pressas marginellt efter beskedet.

Räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, för dagen i Aten, Grekland. Arkivbild

Räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, för dagen i Aten, Grekland. Arkivbild

Foto: Michael Probst AP/TT

Ekonomi2023-10-26 14:15

ECB sätter punkt för en svit på tio räntemöten i rad med höjningar. Den viktiga räntan på bankinsättningar i ECB ligger i och med räntebeskedet kvar på rekordhöga 4 procent.

Marknadsreaktionen på beskedet var liten. Euron pressades nedåt mot dollarn inför beskedet och återhämtar sig inte nämnvärt efteråt. Europeiska marknadsräntor trycks samtidigt nedåt något.

Redan nedtryckta börser rörde sig inte heller märkbart.

Pausen i räntehöjningar kommer trots att ECB:s direktion i räntebeskedet säger att de räknar med att inflationen i euroländerna kommer att vara allt för hög länge till. Slutsatsen är därför att även de ovanligt höga räntorna kommer att ligga kvar länge till.

Inflationen i euroländerna sjönk till 4,3 procent i september, ned från 5,2 procent i augusti. Det kan jämföras med ECB:s inflationsmål på 2 procent.

Samtidigt pekar indikatorer som inköpschefsindex mot en ekonomisk inbromsning i euroländerna, som kan antas dämpa efterfrågan och därmed inflationen ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!