"Småbarnsfamiljer och pensionärer klara vinnare"

Småbarnsfamiljer och pensionärer är de stora vinnarna. I alla fall om förslagen kring ändrade regler för bolånetagare går igenom. Det tror André Nilsson på Mäklarsamfundet.

De nya förslagen kommer troligen innebära att fler vågar att binda sina bolån än i dag, enligt utredaren. Arkivbild.

De nya förslagen kommer troligen innebära att fler vågar att binda sina bolån än i dag, enligt utredaren. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-10-09 16:54

Spontant är Mäklarsamfundet, där 85 procent av alla fastighetsmäklare är medlemmar, positivt till de förslag som utredaren – Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen – presenterat.

– Det är många som i dag har svårt att flytta för att de har en långt bunden ränta. Om det blir billigare att lösa lån blir det också tryggare för hushåll som behöver flytta, säger André Nilsson, bostadspolitisk expert på Mäklarsamfundet.

Han fortsätter:

– Småbarnsfamiljer som behöver större eller pensionärer som behöver flytta till något mindre är ju de klara vinnarna om det här förslaget minskar flyttkostnaderna.

Ska träda i kraft 2025

Förslaget är att det ska omfatta nya avtal som sluts från och med 1 januari 2025, men de riktiga effekterna tror André Nilsson att man kommer kunna se först några år senare.

– På lång sikt tror jag absolut att det kommer bli lättare för människor att flytta, men det här är ju ett långsiktigt förslag som inte får så många kortsiktiga effekter.

De nya förslagen kommer troligen innebära att fler vågar att binda sina bolån än i dag, enligt utredaren. Det tror Américo Fernández, privatekonom på SEB, kommer vara positivt.

– Längre bindningstider innebär mer stabila räntekostnader för hushållen och ger mer förutsägbarhet för bankerna. Sådant som är bra för hushållen behöver inte betyda att det är dåligt för bankerna, säger han.

Positiva effekter

Américo Fernández säger att det är för tidigt att dra en långtgående slutsats om förslaget är bra eller dåligt för bankerna.

– Men i längden tror jag absolut kommer leda till högre transparens och flexibilitet på bostadsmarknaden och det är positivt för både hushållen och bankerna, säger han.

Nordea välkomnar att regelverket ses över och att det har kommit ett förslag.

"I grund och botten är det viktigt med förutsägbarhet både för konsumenter och kreditinstitut," skriver Hugo Laigar på Nordeas presstjänst, i ett mejl till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!