Twitter har inte varit en populär aktie bland investerare på nätbankerna Avanza och Nordnet, till skillnad från andra amerikanska techaktier.
Men intresset har ökat kraftigt sedan det den 4 april blev känt att Tesla-chefen Elon Musk köpt drygt 9 procent av bolaget.
– Antalet ägare via Nordnets plattform har ökat med 88 procent. Det är från låga nivåer, men ändå en oerhört stor ökning, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Aktien är den elfte mest nettoköpta aktien hos Nordnet i april. Sedan det nya beskedet förra veckan att Elon Musk vill köpa ut hela bolaget från börsen har intresset ökat ännu mer. Twitter är nu den näst mest handlade aktien på plattformen.
En liknande utveckling har skett hos Avanza. Innan Elon Musk köpte in sig ägde 1 239 personer Twitter-aktien via nätbanken. Som jämförelse äger över 62 000 personer Tesla-aktier hos Avanza.
Sedan den 4 april har antalet Twitter-ägare nära tredubblats.
– Twitter har haft tufft att hitta sin affärsmodell. Det är många fler som använder plattformen än som äger aktier i bolaget. Men när Elon Musk köpte in sig blev det den bästa dagen för Twitter på börsen sedan noteringen. Aktien var som mest upp över 30 procent, säger Nicklas Andersson, sparekonom hos Avanza.
Både Frida Bratt och Nicklas Andersson tror att den nya populariteten för Twitter har att göra med Elon Musks stjärnglans. Men de höjer också en varningsflagg för att det kan bli en turbulent resa.
– Det är inte alla som är jätteförtjusta i att Twitter riskerar att bli en meme-aktie, som i stor utsträckning påverkas av kortsiktiga spekulanter och Elon Musks twittrande. Det finns också en hög risk att situationen stjäl fokus i Twitters organisation, säger Nicklas Andersson.
Elon Musk har lagt ett bud på hela bolaget, mot ledningen och styrelsens vilja, på omkring 54,2 dollar per aktie. I nuläget handlas aktien på runt 48 dollar.
– Det tyder på att marknaden i sin helhet tror att budet kommer att avvisas. Twitters styrelse jobbar på ett så kallat giftpiller nu, som ofta används vid fientliga bud som detta, säger Frida Bratt.
Om en aktieägare köper en andel som är större än en viss procent så utlöser det en option för andra aktieägare att köpa aktier till rabatterat pris.
Hittills i år har Twitters aktie ökat med 8,2 procent. Det senaste året har aktien dock backat med 29,7 procent och handlas nu en bra bit under toppnoteringarna 2021.