I den rapport som Folkhälsomyndigheten lämnade till regeringen häromdagen skriver myndigheten om vikten av att hindra smittspridning, inte minst på arbetsplatser.
– Jag noterar att Folkhälsomyndigheten beskrev att det är viktigt att alla som känner symptom är hemma och att man testar sig om man är sig sjuk. Det är ett viktigt underlag, men vi återkommer om vilka åtgärder som kan bli aktuella, säger finansminister Mikael Damberg till TT.
Siktet är inställt på att vara klar till mitten av nästa vecka, enligt uppgift.
Myndigheten skrev att den "anser att åtgärder som minskar de negativa konsekvenserna av sjukfrånvaro för den enskilda individen bör övervägas som stödåtgärd, särskilt för de som inte kan arbeta hemifrån."
Rapporten är ett av regeringens viktigaste underlag i arbetet med en plan för nya restriktioner och åtgärder för att hindra att smittan drar iväg igen.
För dyrt?
Vid pandemins början i mars 2020 slopades karensavdraget för första sjukdagen tillfälligt för att få fler att stanna hemma vid minsta symtom. Arbetsgivarna fortsatte att göra löneavdrag, men den enskilde kunde söka om ersättning i efterhand för den första dagen från Försäkringskassan och kunde då få drygt 800 kronor tillbaka.
TT: Vad är det som skulle tala emot att man skulle slopa karensavdraget igen? Är det för dyrt?
– Det handlar inte om det utan vilken situation vi har i Sverige och vilka åtgärder som måste göras för att begränsa smittspridningen och se till så att vården klarar uppdraget, det är utgångspunkten.
– Vi har visat att vi är beredda att göra väldigt stora insatser om det behövs, säger Mikael Damberg.
M vill se åtgärdsplan
Moderaterna är oroade för att regeringen inte förbereder sig i tid för att tackla effekterna av nya restriktioner. Partiet vill ha med sig riksdagen på att kräva en åtgärdsplan omgående så att nödvändiga beslut kan fattas om stöd för enskilda och företag, utan dröjsmål, om smittläget kräver det.
– Vi hoppas på det bästa, men riksdagen måste planera för det värsta. Då är det viktigt att stöd finns på plats om ytterligare restriktioner införs av regeringen, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till TT.
Det vore inte orimligt, enligt henne, att staten åter slopar karensavdraget, om ökad smittspridning kräver det.
– Men i så fall ska det vara tillfälligt, anser Svantesson.
När regeringen förhandlade med Vänsterpartiet för att V skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister och regeringens budget var ett krav att slopa karensavdraget för gott. Det fick V inte gehör för.
Elisabeth Svantesson framhåller att vaccinationsläget och vaccinationsbevisen gör att ekonomin är mindre pressad än förra året. Men påbud om att hålla avstånd, arbeta mer hemma igen och minska trängsel kan ändå gå ut över till exempel restaurangers och andra uteställens möjligheter att locka gäster.