Södra Sverige kan inte räkna med el från norr

Norrland har varit Sveriges batteri. Där har länge producerats ett överskott på el som skickats söderut. Men med den explosionsartade nyetableringen av ny, grön industri kommer elen inom några år att stanna i norr

Statsminister Stefan Löfven (S) ombord på den hybriddrivna isbrytande bogserbåten Vilja i Luleå hamn den 19 oktober. Han ser framför sig en fördubbling av elproduktionen fram till år 2040 med hjälp av vindkraft.

Statsminister Stefan Löfven (S) ombord på den hybriddrivna isbrytande bogserbåten Vilja i Luleå hamn den 19 oktober. Han ser framför sig en fördubbling av elproduktionen fram till år 2040 med hjälp av vindkraft.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ekonomi2021-10-24 07:59

– Jag tror inte att det kommer bli något problem med elförsörjningen här i norr, däremot blir det en fråga för södra Sverige när man inte kan exportera lika mycket el norrifrån. Det blir stora frågan, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot från Norrbottens valkrets.

Nils-Olov Lindforss (C), regionråd i Norrbotten, tror att elområdet längst i norr får ett underskott redan 2025 när de nya industrierna kommer i gång, och han får ständigt in frågor från nya företag som vill etablera sig.

Någonstans måste all el komma från.

Fyra gröna energislukare

Vattenfall räknar med att de fyra av de stora företagen i norr; gruvföretaget LKAB, stålföretaget SSAB, batterifabriken Northvolt och ståltillverkaren Hybrit kommer att behöva 80 terawattimmar (TWh) per år när de har byggt ut den gröna industrin, det motsvarar hälften av all el som produceras i dag.

Det finns inga planer på utbyggnad av vattenkraft eller kärnkraft. Solenergi väntas inte kunna producera i den kapacitet som krävs. Kvar återstår vindkraften – och mycket av den.

Statsminister Stefan Löfven säger att Sverige ska fördubbla elproduktionen till år 2040 med vindkraft som huvudingrediens.

– Vi är redan i gång med att bygga ut elen. Vi ska producera mer el, inte minst havsbaserad vindkraft. Det finns enormt många prospekt nu, säger han till TT.

Tillståndsprocessen

Om och när vindkraftparkerna som regeringen och myndigheter räknar med kan byggas har inte fastställts. Det tredje kvartalet i år kom inga nya investeringsbeslut, enligt Svensk Vindenergis statistik.

För att få bygga en vindkraftspark måste man få tillstånd enligt miljölagstiftningen, ta i beaktande Försvarets intressen och privatpersoner som kan överklaga beslut – och sist men inte minst kommunernas vetorätt att säga nej till vindkraft i sitt område.

– Vi får välja, var vill vi vara i framtiden? När man ser kommun efter kommun säga ”vi vill ha billig el, men vi vill inte ha vindkraft", säger regionrådet Nils-Olov Lindforss (C).

Enligt Svenska kraftnäts prognos för elektrifiering av samhället, där den gröna industrin har tagits med i scenariot, kommer norra Norrland (elområde 1) behöva importera nästan 10 TWh el år 2035.

Södra och mellersta Norrland (elområde 2) kommer då behöva skicka el både norrut och söderut, enligt prognosen, och för att klara det räknar Svenska kraftnät med att södra och mellersta Norrlands vindkraft behöver byggas ut ordentligt. I prognosen ingår också utbyggnad i andra delar av landet.

Fakta: Planerad utbyggnad vindkraft

För närvarande finns vindkraftsprojekt under samråd på totalt 6,3 GW.

Av dessa finns:

1,6 GW i elområde 1 (norra Norrland)

2,6 GW i elområde 2 (mellersta och södra Norrland)

1,6 GW i elområde 3 (Svealand och norra Götaland)

0,4 GW i elområde 4 (södra Götaland)

Källa: Svensk Vindenergi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!