Sojabönor ska mjuka upp mellan Kina och USA

Kan sojabönor fungera som smörjmedel i relationen mellan Kina och USA inför stundande toppmöte? Det finns i alla fall tecken på att Kina nu inlett en charmoffensiv i form av sojabönsimport.

Sojabönor skördas i Indiana, USA. Arkivbild.

Sojabönor skördas i Indiana, USA. Arkivbild.

Foto: Michael Conroy/AP/TT

Ekonomi2023-11-11 12:01

Nästa vecka ska president Xi Jinping och Joe Biden träffas i anslutning till det årliga Apec-toppmötet (Asia-Pacific Economic Cooperation) som den här gången äger rum i San Francisco.

I anslutning till detta är det tänkt att de båda nationernas ledare även ska mötas där det finns förhoppningar om att de frostiga relationerna mellan länderna ska tinas upp.

Inför mötet har man också från marknadshåll noterat att Kina nu verkar vilja inleda en charmoffensiv på ett tidigare beprövat sätt, nämligen utökad import av sojabönor.

Hänger ihop

Kina importerade tre miljoner ton sojabönor från USA förra veckan, en kvantitet som överraskade marknaden. Men enligt uppgifter till Bloomberg kan importen hänga samman med mötet i San Francisco.

Kina är världens största importör av just sojabönor som används till exempelvis som djurfoder men även som utvinning av sojaolja. Men Kina har tidigare valt att importera från Brasilien och i stället valt bort de amerikanska bönorna som är dyrare att köpa in.

Det är dock inte bara de senaste importsiffrorna som ses som tecken på en förändrad syn, förra månaden ingick flera kinesiska aktörer elva olika avtal med en rad amerikanska producenter, de första sådana avtalen sedan handelskriget i anslutning till Donald Trumps presidentskap.

Oro för Trump

Enligt uppgifter till Bloomberg ska det nu finnas en syn hos Kina att få en förbättrad relation med Vita huset utifrån oro inför presidentvalet 2024 och det faktum att Donald Trump kan komma till makten igen.

– Kina är pragmatiskt och de vet att USA är en väldigt värdefull handelspartner, säger Stephen Nicholson, global strateg när det gäller spannmål vid Rabobank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om