Sommarjobb – så undviker du fällorna

Dags att sommarjobba? Oavsett om det handlar om att sälja glass eller jobba på en restaurang är det viktigt att ha koll på vad som gäller när man tackar ja till ett sommarjobb.

Ett sommarjobb är ofta en första erfarenhet av arbetslivet, men det finns flera fällor att ha koll på för att inte bli lurad. Arkivbild.

Ett sommarjobb är ofta en första erfarenhet av arbetslivet, men det finns flera fällor att ha koll på för att inte bli lurad. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-06-25 17:25

– Det är många som tar ett sommarjobb och kanske inte är vana vid hur arbetsmarknaden fungerar, säger Jens Lundberg, pressekreterare vid LO, till TT.

Att ungdomar hamnar i fällor när de sommarjobbar är enligt honom ett konstant problem.

– Det är ganska återkommande och vi får varje sommar många samtal och kontakter från unga människor som har råkat illa ut på arbetsmarknaden, säger han.

Många problem kan uppstå på jobbet. Det kan handla till exempel om att man ombeds att provjobba utan lön, enligt Jens Lundberg.

– Det avråder vi starkt ifrån, man ska alltid få lön när man jobbar.

Många risker

En ung arbetstagare som inte har koll på reglerna på arbetsmarknaden löper särskilda risker. Att arbeta svart – utan avtal – kan till exempel innebära att man inte är rätt försäkrad på jobbet.

Men det finns också andra detaljer att tänka, påminner Jens Lundberg om.

– En vanlig sak många som glömmer är att till lönen tillkommer även semesterersättning. Det har man alltid rätt till, oavsett om man jobbar en dag eller en hel sommar.

Semesterersättning är ett tillägg på tolv procent av lönen, oavsett anställningsform, för den som inte har haft någon betald semester under till exempel sommarjobbet. Att glömma bort semesterersättningen kan leda till att den anställda förlorar mycket pengar, understryker Lundberg.

– Det är någonting som en del arbetsgivare försöker fuska bort, och då har du tappat ganska många tusenlappar.

Skriv avtal

Det allra viktigaste för att undvika fällor är att få ett avtal med arbetsgivaren.

– Se till att du får ett skriftligt avtal där dina arbetsuppgifter, din lön och dina arbetstider framgår, säger Jens Lundberg.

– Då har du någonting att hålla i och hänvisa till om det skulle bli problem.

Är man under 18 är det också viktigt att ha koll på reglerna som rör minderåriga, bland annat vilka arbetsuppgifter man inte får göra och vilka arbetstider som gäller.

– Det beror på vad man jobbar med, men försök att ta reda på det. Ställ frågan till arbetsgivaren om det är några särskilda arbetsuppgifter du inte får göra på grund av din ålder och stå upp för det om du blir ombedd att göra sådana uppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!