Sparekonom om krisen: Var inte rädd

Ukrainakrisen påverkar börsen just nu, men var inte rädd, uppmanar sparekonomen. Avtrycken av kriser som denna brukar ändå bli små på börserna sett över tid, lugnar hon.

Var beredd på berg-och-dalbana. Arkivbild från Sydkorea.

Var beredd på berg-och-dalbana. Arkivbild från Sydkorea.

Foto: Ahn Young-joon/AP-TT

Ekonomi2022-02-22 09:05

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, ser att Ukrainakrisen påverkar marknaden. Stockholmsbörsen föll först ganska rejält, men hämtade upp sig under tisdagsförmiddagen.

– Nu är den geopolitiska oron den stora faktorn efter upptrappningen av krisen, säger hon.

Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, ser också att det kommer att skaka på börsen efter upptrappningen.

– Det vore konstigt om vi inte får kursfall. Men den avgörande frågan är vad som händer med gasleveranserna från Ryssland till Europa, säger han.

Ukrainakris ovanpå ränteoro

Ukrainakrisen kommer ovanpå den stora oro som finns hos marknaden för inflationen, räntorna och USA:s penningpolitik, konstaterar både Maria Landeborn och Peter Malmqvist.

– Den stora risken är energipriserna. Vi har redan ett läge med hög inflation, och det här kan göra att den ökar. Det kan i sin tur göra att centralbankerna vill strama åt ännu tidigare, säger hon.

Men trots att det är oroligt så tycker hon inte att man ska paniksälja sina innehav. I alla fall inte om man sparar långsiktigt.

– Nej, om man sparar på lång sikt ska man inte göra något. Det här kommer inte ens att märkas den dag det är dags att gå i pension.

Även om det är dramatiskt nu så brukar inte geopolitiska konflikter som den här att sätta så djupa avtryck på börserna, förklarar hon.

– Det är otäckt och väcker känslor, men historiskt så har de inte haft så stor påverkan. Det är nedgångar två, tre veckor.

Var inte rädd

Att sälja nu kan vara dumt, förklarar hon, för efter stora nedgångar brukar det komma en rätt snabb uppgång, och det är så otroligt svårt att pricka rätt. Därför gör man klokast i att bara låta allt vara, och åka med både ned och hänga kvar i väntan på den uppgång som säkert kommer, förklarar hon.

– Var inte rädd. Tänk långsiktigt, säger hon.

Men för den som inte sparar långsiktigt, utan kanske behöver sina pengar snart, är rådet ett annat. Många unga har kommit in på börsen under pandemin, och har kanske sett sin chans att tjäna en hacka snabbt.

– Om man inte har sina pengar på börsen långsiktigt så ska man nog plocka ut en del, säger Maria Landeborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!