Sparekonomer: Det behövs mer

Lite väl snålt tilltaget. Det är privatekonomernas dom över skattesänkningarna som regeringen nu har presenterat.

Regeringen hoppas att skattesänkningarna ska få ytterligare fart på svenskars konsumtion. Arkivbild.

Regeringen hoppas att skattesänkningarna ska få ytterligare fart på svenskars konsumtion. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2021-09-01 13:25

En bred skattesänkning som berör stora delar av befolkningen, närmare bestämt 7,5 miljoner svenskar. Så presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) de tre skattesänkningar man nu vill genomföra.

Förslaget berör visserligen en majoritet av svenskarna, hur stor betydelse det har för många av dessa är dock en helt annan fråga, poängterar flera sparekonomer som TT talat med:

– Jag kan tycka att det är tunt om man ska se det som valfläsk, det ger inte tillräckligt stor effekt i plånboken för det. Men vi får se vad resten av budgeten kommer att bestå av. Det här är trots allt en liten del av den totala budgeten, säger Emma Persson, privatekonom på Länförsäkringar.

Inne på samma linje

Hennes kollega på SEB, Américo Fernández, är inne på samma linje:

– Det är inga stora skattesänkningar när det kommer till hur mycket mer man får i plånboken. Med all respekt, tittar man på regeringens egna räkneexempel för pensionärer och med en pensionsinkomst på drygt 13 000 kronor så har du en effekt på 86 kronor mer i plånboken.

Emma Persson ser nu en tydlig vinnare i sammanhanget:

– De som är vinnare i det här är de som är med i a-kassan, lever på sjukersättning och låg- och medelinkomsttagare som får se en liten förstärkning av plånboken. Även om det inte är en jättestor skattesänkning, för en person som tjänar 25 000 kronor handlar det om 110 kronor i månaden, säger hon.

Ska spä på konsumtionen

Avsikten med skattesänkningen är från regeringens sida att genom att hushållen börjar använda det extra tillskottet så främjas konsumtionen och i slutändan skapas flera arbetstillfällen.

– Det kommer att få en effekt på hushållens konsumtion och målgrupperna men frågan är om man gör lite för lite, säger Fernández.

– Sedan förstår jag regeringens syn, vi är inte i de svåraste tiderna och Sverige AB om vi säger så går starkt och därför är det heller inte den här akuta krispolitiken.

TT: Hur ska man då tänka ur privatekonomiskt perspektiv, sätta sprätt på pengarna eller spara i ladorna som Magdalena Andersson brukar säga?

– Det blir högst individuellt. Syftet från regeringen är att de ska konsumeras. Jag skulle ta på mig privatekonomhatten och säga båda, det är grundtesen. Sedan har jag full förståelse att konsumtion kan komma först.

Fakta: Exempel

Regeringen och Magdalena Andersson använder själva ett exempel hur en familj får 3 432 kronor mer i plånboken varje år. Detta utifrån att båda får en skattereduktion för a-kassan på 360 kronor per år men framförallt, drygt 1 300 kronor när det gäller skattereduktion för förvärvsinkomster.

Ytterligare ett exempel som anges är en pensionerad polis som får 1 668 kr mer om året. Detta utifrån att personen har en pension på 240 000 kronor per år, vilket i slutändan ger en ökad skattereduktion för förvärvsinkomster på 1 668 kronor per år.

En person med sjukersättning ska samtidigt kunna få en total skattesänkning på 12 808 kronor, detta baserat på en sjukersättning på 152 472 kronor per år.

Källa: Regeringskansliet.

Rättad: I en tidigare version angavs månad i stället för år i det första exemplet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!