Ska jag vara orolig för mina sparpengar?
– Det här kommer i en tid då många redan är oroliga, för stigande räntor och höjda energipriser. Det här spär på osäkerheten, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
– Men jag tycker att man ska försöka behålla lugnet och inte agera utifrån känslorna nu. Om man sparar på lång sikt bör man vara kvar i sitt sparande, säger hon.
Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, håller med.
– Jag tror att särskilt unga sparare som är nya på börsen kan drabbas hårt av börspsykologin. Men håll ut, är man ung så har man också tiden på sin sida, säger Shoka Åhrman.
Kommer vara skakigt
Vad händer med mina sparpengar nu?
Under en tid framåt får vi vara beredda på att det kommer att vara skakigt på börserna, konstaterar de båda.
– Sedan årsskiftet har börsen tappat nästan 18 procent. Men en förlust är inte en förlust förrän man säljer, säger Shoka Åhrman.
Vad händer med min pension?
– En stor del av pensionen finns inte alls på börsen, säger Shoka Åhrman, och förklarar att det är premiepensionen och tjänstepensionen som kan vara exponerade för aktiemarknaden.
– Där kan det vara röda siffror nu.
– Men om hela ekonomin påverkas så får det förstås också påverkan på pensionerna. Mest oroade är kanske de som bara har några år kvar till pensionen. Men många som pensionssparar har pengarna placerade i generationsfonder, där risken dras ned när man närmar sig pensionen, säger Shoka Åhrman.
Is i magen...
Vad ska jag göra nu?
Det korta svaret från de flesta sparexperterna är: ingenting alls. I alla fall inte den som sparar långsiktigt.
– Ha is i magen. Om man sparar långsiktigt så vet man att aktiemarknaden går upp och ned, säger Shoka Åhrman.
Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet håller med om att man inte bör paniksälja. Men bara om det verkligen handlar om ett långsiktigt sparande.
– Är det inte långsiktigt, om man till exempel behöver pengarna för att köpa bostad eller åka på semester, då ska de inte vara på börsen, säger Frida Bratt.
...eller sprid risken
Emma Persson tycker att den som oroar sig för sin pension ska lyssna in sin oro, och om den är för stor så kan man se över risken i sin pensionsportfölj.
– Sprid risken på länder, regioner och branscher, säger Emma Persson.
Vad är långsiktigt sparande?
– Långsiktighet innebär att man sparar på åtminstone tre till fem års sikt, säger Shoka Åhrman.
Ofta är sparande på längre horisont än så. Då betyder inte nedgångar som nu särskilt mycket, förklarar hon. Den som kliver av börsen nu riskerar att missa uppgångar, som ofta kommer snart efter en nedgång.
Bör jag försöka köpa mer aktier nu om de går ned?
– Alla som investerar vill köpa på botten. Men problemet är att man inte vet när botten är nådd, säger Emma Persson.
– Det finns inga garantier att man kan pricka rätt, säger Shoka Åhrman.
Olja och vapen
Nicklas Andersson, sparekonom på nätbanken Avanza vars affärsidé är att många ska vilja aktiespara via dem, är dock mer köpvillig.
– Många vill köpa i nedgång, men man vet inte när botten är nådd. Då är det bra att portionera ut köpen. Köp inte allt på en gång, säger han.
Kommer vissa branscher att stiga när kriget brutit ut?
– Oljan stiger i det här läget. Traditionella råvarufonder har gått bra. Men det är upp till en själv om man vill investera i sådant som olja, säger Frida Bratt.
Försvarsindustri, eller rena vapentillverkare, kan också locka i krigstider.
– Vapenindustrin kan få en renässans. Men där måste man konsultera sin moraliska kompass, säger Nicklas Andersson.
Finns det andra tillgångar som är tryggare än börsen?
– Många vill ha alternativ till sparande på börsen. Men det är inte lätt att köpa till exempel guld, säger Shoka Åhrman.
Andra tillgångar, som fastigheter, skog, diamanter, konst eller vin, är också svårt för den som inte är väldigt kunnig, konstaterar både hon och de andra.
– Det är jättesvårt för den oinsatte småspararen att investera i reala tillgångar, säger Emma Persson.