Sparkad Altman får stöd av Open AI-anställda

Det blev ingen comeback som vd på Open AI för den sparkade vd:n Sam Altman. Han plockas i stället upp av storägaren Microsoft – och får nu stöd av sina tidigare anställda.

Det har stormat kring Open AI och Sam Altman som fick lämna vd-rollen i helgen.

Det har stormat kring Open AI och Sam Altman som fick lämna vd-rollen i helgen.

Foto: Eric Risberg/AP/TT

Ekonomi2023-11-20 06:33

Helgens dramatik på högsta nivå inom techindustrin i Silicon Valley fortsätter, med bolaget Open AI, en pionjär inom artificiell intelligens (AI), i centrum.

Nära 500 anställda på Open AI har undertecknat ett brev som kräver att Altman får tillbaka sin vd-roll samt att styrelsen avgår – annars hotar de att säga upp sig och ansluta sig till Altman på Microsoft, rapporterar Wired.

Bland brevets undertecknare finns företagets forskningschef och styrelseledamot Ilya Sutskever, som tidigare har anklagats för att ha samordnat "kuppen" mot Altman.

Efter brevets offentliggörande skriver Sutskever på X, tidigare Twitter, att han är djupt ångerfull till sin medverkan i styrelsebeslutet: "Jag kommer att göra allt jag kan för att återförena företaget."

Splittring om inriktningen

Open AI, mest känd för textroboten Chat GPT, skakas i sina grundvalar efter fredagens besked om att medgrundaren och vd:n Sam Altman har fått sparken. Styrelsen motiverade beslutet med att den saknade förtroende för Altman som vd då han inte varit uppriktig i sin kommunikation.

Beslutet följer på en tid präglad av en allt tydligare splittring om verksamhetens inriktning. Sam Altman har fått kritik för att han varit för ivrig att omvandla bolaget – som startades som en icke-vinstdrivande organisation – till ett lönsamt bolag som tar fram nya produkter och säljer dem på marknaden.

Risker med AI

Bakgrunden är olika syn på de risker som AI skapar med verktyg som kan producera bilder, texter och programmera mer eller mindre på egen hand.

Emmett Shear skriver i ett inlägg på X på måndagen att han valt att acceptera erbjudandet om att bli ny vd på Open AI – ett uppdrag han beskriver som en möjlighet man bara får en gång i livet.

Shear har tidigare gjort sig känd som en person som vill se en försiktig AI-strategi. I december skrev han på X att utvecklingen går för fort och borde bromsas.

Begränsat inflytande

Bill Gates mjukvarubjässe Microsoft har satsat enorma belopp på Open AI och sitter med 49 procent av aktierna i bolaget. Men inflytandet i styrelsen är begränsat.

Fast stödet från storägarna räckte för att Sam Altman skulle få komma till Open AI och träffa styrelsen i helgen. I ett inlägg på X i samband med mötet uppgav Altman att han "för första och sista gången" bar en namnskylt där han titulerades som "besökare" på Open AI:s kontor.

Altman ville förhandla fram beslut om en ny styrelse, med profilerade chefer från branschen som delar hans vision om vad Open AI ska sikta på. Men det gick inte.

Enligt tidningen The Wall Street Journal var Sam Altman chockad över styrelsens beslut att ersätta honom med Emmett Shear.

Microsoft-aktien lyfter

Tidigt på måndagen meddelade Microsoft-chefen Satya Nadella i ett inlägg på det sociala nätverket Linkedin att mjukvarubjässen rekryterat Altman för att leda ett internt AI-projekt tillsammans med parhästen Greg Brockman, som lämnade posten som styrelseordförande i Open AI i förra veckan.

Nadella är även noga med att i sitt inlägg betona att Microsofts partnerskap med Open AI kommer att bestå och att man har förtroende för de produktsatsningar som planeras.

Microsofts aktie sjönk i fredags efter Open AI:s besked om Altman. Men aktien vände uppåt på måndagen när bolaget meddelat att Altman rekryterats av Microsoft.

Fakta: Lanserade Chat GPT i fjol

AI-pionjären Open AI grundades som en icke-vinstdrivande organisation 2015, med målet att säkra att utvecklingen av artificiell intelligens (AI) gynnar hela mänskligheten.

För fyra år sedan, 2019, bildades bolaget Open AI, vilket gjordes för att dra in pengar till verksamheten som dock fortfarande skulle ha kvar sina mål, styrning och sättet att kontrollera verksamheten med en styrelse bestående av oberoende ledamöter utan aktier i Open AI.

Bland Open AI:s mest kända produkter finns textroboten Chat GPT, som lanserades i november förra året. Det är ett verktyg som imiterar människans tolkning och formulering av text och svarar på frågor från användaren med förklaringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!