Det är inte första gången Spotify gör sig av med personal det senaste året. Och musikdelartjänsten är heller inte ensam bland de framväxande techjättarna att dra i bromsen.
– Det har varit mode i techbolag att göra neddragningar på grund av den ekonomiska verkligheten, säger Tomas Otterbeck, analyschef på Redeye.
Dyrare pengar
Kapital har i räntehöjartider blivit rejält mycket dyrare. Då har de gamla affärsmodellerna med att låna sig till tillväxt ställts på sin spets. Ägarna har i större utsträckning krävt att bolagen ska klara sig själva, det vill säga stora förluster i tillväxtens spår har inte accepterats på samma sätt längre.
Spotify har precis som många av bolagen i den snabbväxande techvärlden bara något enstaka kvartal visat vinst.
– Att det skulle komma nedskärningar var inte oväntat, däremot förvånar det mig att de var så pass stora, säger Otterbeck.
Han konstaterar att Spotify har satsat stort på forskning och utveckling de senaste åren, med mer än fördubblade kostnader. Detta för att försvara och stärka sin ställning gentemot konkurrenterna.
– Min gissning är att det är där Spotify nu kommer att spara.
Tillväxten i fara?
Han noterar att bolagets vd Daniel Ek pekar på de finansiella målen i sina kommentarer till sparpaketet – att de inte kommer att nås om inte Spotify vidtar kraftfulla åtgärder.
Frågan som nu måste ställas är om Spotify drar ner på sina tillväxtambitioner, resonerar Tomas Otterbeck.