SSAB planerar för sämre tider

Det tredje kvartalet blev riktigt bra för SSAB. Men framöver är det mer osäkert, framför allt i Europa. –Vi planerar för en svagare utveckling, säger Martin Lindqvist, vd för SSAB.

SSAB:s anläggning i Oxelösund ska ställas om så att verksamheten drivs med el. Arkivbild.

SSAB:s anläggning i Oxelösund ska ställas om så att verksamheten drivs med el. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2022-10-25 07:35

Han konstaterar att SSAB gör ett riktigt starkt resultat under perioden juli till september. Efterfrågan började dock försvagas något under senvåren, och det har fortsatt under tredje kvartalet. Framför allt gäller detta Europa.

SSAB planerar nu för en svagare utveckling och tidigarelägger omställningen av en masugn i Brahestad i Finland, bolaget har också tagit bort delar av produktionen under det tredje kvartalet.

Dystert i Europa

Det är bland annat stigande inflation, energibrist, flaskhalsar i logistikkedjorna och effekter från kriget i Ukraina som oroar i Europa. I Amerika bedöms efterfrågan vara mer stabil, förklarar han.

– Vi väntar oss ett svagare kvartal fyra, säger Martin Lindqvist..

Så brukar det vara, förklarar han, och det kan bli extra påtagligt i år.

I USA tror han också att stålpriserna kommer att vara stabila, men i Europa kan prisnedgångar vänta.

TT: Finns risk för uppsägningar eller permitteringar?

– Vi bygger ett konkurrenskraftigt SSAB och kommer att jobba hårt med kompetensutveckling internt. Vi har byggt in en flexibilitet, och har en mycket mer flexibel organisation nu än tidigare, säger han och berättar att SSAB bland annat har mer konsulter inhyrda nu.

Balanserar valutaeffekter

SSAB, som exporterar det mesta av sitt stål, har gynnats av den svaga kronan. Men Martin Lindqvist förklarar att det går ganska jämt upp med importen, eftersom SSAB köper in det mesta av råmaterialet från utlandet.

– Vi balanserar valutaeffekterna.

SSAB står inför en stor omställning, då koldioxidutsläppen ska bort med hjälp av ny teknik. Detta förutsätter dock el.

– Vår omställning handlar om elektrifiering. Det är otroligt viktigt, säger han.

SSAB har just fått klartecken när det gäller nya stora kraftledningar till Oxelösund, där masugnstekniken ska ersättas med eldrift. Det beslutet kan dock överklagas.

Höga elpriser

Kanske kan en och annan undra hur det blir för SSAB nu när elpriserna är så höga. Anläggningen i Oxelösund ligger i elområde 3, där priserna är bland de högsta i landet. Där kommer det att gå åt mycket el. Men SSAB ska också ställa om i Luleå, där elen är billig.

– De är ändå konkurrenskraftiga priser i Sverige jämfört med på andra ställen, säger han.

SSAB har också prissäkrat stora delar av sin el.

Det är dock själva tillgången på el som är avgörande, förklarar han, och att elen kommer snabbt. Nu finns osäkerhet kring detta, det är många som slåss om tillgång på el i norr.

– Omställningen i Luleå kommer att ta bort 7 procent av hela Sveriges koldioxidutsläpp. Processerna måste snabbas på, säger Martin Lindqvist.

Fakta: SSAB i siffror

SSAB redovisar en omsättning på 31,5 miljarder kronor för det tredje kvartalet i år, mot 25,2 miljarder kronor för motsvarande period i fjol.

Vinsten före skatt blev 6 560 miljoner kronor, mot 5 689 miljoner kronor förra året.

Analytiker hade förväntat sig en vinst på 5 900 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!