Stark dollar förvärrar livsmedelskrisen

Den globala livsmedelskrisen förvärras snabbt när importörer i utsatta länder inte kan betala för sig på grund av den snabbt stigande dollarkursen. Stora leveranser fastnar i hamnar och dirigeras så småningom om till nya destinationer.

Översvämningsdrabbade Pakistan är ett av många länder där livsmedelsimporten tvärnitat på grund av den dyra dollarn. Arkivbild.

Översvämningsdrabbade Pakistan är ett av många länder där livsmedelsimporten tvärnitat på grund av den dyra dollarn. Arkivbild.

Foto: Muhammad Sajjad

Ekonomi2022-10-16 11:45

Dollarsmällen hamnar ovanpå problemen med högre räntor och ovanligt höga transport- och råvarupriser – samt leveransstörningarna på grund av Ukrainakriget. Problemet förvärras ännu mer i länder som börjar få ont om dollar i centralbankens reserver, vilket gör det allt svårare för importörer med inhemsk valuta i kassan att få fram dollar för att köpa loss sina beställningar av matvaror från utlandet.

– De har inte råd. De kan inte betala för råvarorna. Det pågår nu, på många håll runt om i världen, säger Alex Sanfeliu, global handelschef på den stora spannmålsleverantören Cargill.

Varnar för katastrof

Internationella valutafonden (IMF) och FN:s livsmedelsorgan World Food Programme (WFP) har varnat för en katastrof och USA:s finansminister Janet Yellen har efterlyst mer bistånd för att säkra livsmedelsförsörjningen för de svagaste länderna.

WFP varnar för att vi står inför den värsta livsmedelskrisen i modern historia.

Ghanas valuta, cedin, har rasat 44 procent mot dollarn hittills i år. Detta gör att trenden med billigare livsmedelspriser på världsmarknaden under det gångna halvåret inte märks av alls i landet – tvärtom. Allt blir snabbt betydligt dyrare och nu flaggas det för att det kommer bli brist på livsmedel till jul i det västafrikanska landet.

– Dollarn äter upp vår cedi och vi befinner oss i en hopplös situation, säger Samson Asaki Awingobit, chef på Ghanas handelsförening.

Stoppade leveranser fyller även paktistanska hamnar, vilket snabbt trycker upp priserna på livsmedel i det översvämningsdrabbade landet.

"Vi har aldrig sett något liknande"

Och från Egypten, en av världens största importörer av vete, kommer rapporter om att 80 procent av landets mjölproducenter stoppat kvarnarna då det saknas råvaror sedan 700 000 ton spannmål fastnat i landets hamnar.

I Bangladesh räknar samtidigt konglomeratet Meghna Group of Industries med att man måste dra ned på veteimporten med 20 procent i år till följd av den dyra dollarn, enligt inköpschefen Taslim Shahriar.

– Valutaturbulensen skapar stora förluster för företaget. Vi har aldrig sett något liknande, säger han.

I Ghana räknar många med en akut livsmedelsbrist till jul. Arkivbild
I Ghana räknar många med en akut livsmedelsbrist till jul. Arkivbild
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!