Ett vanligt tips till nybörjarsparare som inte vill sätta sig in i detaljer är att investera i globala aktieindexfonder. De följer ett globalt aktieindex och anses ofta som relativt säkra investeringar. Det många inte vet är att exponeringen mot den amerikanska marknaden och dollarn är stor och har ökat under de senaste åren.
– Det är en väldigt stor dollarexponering, numer uppemot 70 procent. 2008 var det runt 50 procent, säger Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.
Under året har dollarexponeringen varit bra för svenska sparare. I och med att dollarn har stärkts mot kronan under året har svenskarnas sparande i globalfonder inte minskat i samma takt som USA-börsen har sjunkit.
Dollarn har gått från att kosta runt nio kronor till att kosta nästan elva kronor i dag, nivåer vi inte sett på 20 år. Det har inneburit att svenskar som investerat i indexfonder som följer det breda S&P 500-indexet senast i förra veckan låg netto plus för året, trots att det ligger på minus för samma period.
Risk för valutamotvind
Men nu när dollarn ligger så högt finns det risk för en valutamotvind, säger sparekonomen Nicklas Andersson på nätmäklaren Avanza, särskilt som den amerikanska centralbanken har legat före de europeiska.
– Man bör vara medveten om det, tycker jag. Vill man starta ett långsiktigt, löpande sparande spelar det mindre roll. Om man däremot vill investera en större summa i dag så blir det mer av en tajmingfråga, då kan man gott överväga att sprida ut köpen över ett antal månader, säger Andersson.
Frida Bratt håller med. Mot bakgrund av att de globala indexfonderna inte är så globala som man kan tro, tycker hon att man bör väga upp med att spara på andra marknader än den amerikanska.
– Det kanske inte är läge att köpa en USA-fond vid sidan av den globala aktieindexfonden. Men det är svårt det här, för det går ju så inte bra för marknader på andra håll heller, säger hon.
"Tänk inte på det här"
Båda ekonomerna är dock överens om att globala indexfonder är en bra investering, även om förutsättningarna såg bättre ut i våras med en stark krona mot dollarn.
– För den som skräms av de här termerna och av den anledningen överväger att lägga sparplanen på hyllan är mitt budskap att helt enkelt inte tänka på det, investera långsiktigt i stället.
Men aktiva sparare som tycker att sådant här är roligt kan fundera kring vad en stark dollar innebär för ens sparande.
– I det medellånga perspektivet bör risken vara större för valutamotvind än medvind, även om mycket talar för fortsatt dollarstyrka för stunden. Låt din sparhorisont och syfte med pengarna styra. Har du ett bröllop eller ett lägenhetsköp planerat på kort sikt tycker jag inte att du bör investera pengarna på börsen alls, säger Nicklas Andersson på Avanza.