Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,6 procent under årets första kvartal jämfört med kvartalet innan. Jämfört med första kvartalet i fjol har BNP stigit med 0,8 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Ekonomkåren hade i genomsnitt räknat med att BNP skulle ha vuxit med 0,1 procent på årsbasis, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning.
– Det var betydligt bättre än väntat, och det tyder på att det är en stark motståndskraft i ekonomin, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.
Det är inte bara tillväxten som är stark, även arbetsmarknaden, konstaterar hon.
– Det här förklarar varför vi har haft så hög inflation. Om det är så här stark efterfrågan så blir det ett starkt tryck uppåt på priserna.
Konsumtionen nedåt
Men den privata konsumtionen har gått ned, för tredje kvartalet i rad i takt med att hushållens reala inkomster faller, visar SCB:s siffror.
– Det är vad vi väntat oss. Men förväntningen är ändå att Riksbanken kommer att höja räntan igen i juni, säger Alexandra Stråberg.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är inne på samma spår.
– Det är en stark siffra, men en hel del kommer från lager som företag kan påverka ganska mycket, säger hon.
Winsth konstaterar att de delar som är svaga är hushållens konsumtion och den offentliga konsumtionen.
– Investeringarna är bättre än väntat, men det handlar om vapen. Inte så konstigt i det här läget kanske, och det är också investeringar.
Men tillväxten har reviderats upp bakåt i tiden, förklarar hon. Det innebär att vi kom från en ännu mer överhettad ekonomi än vad som var känt tidigare. Det innebär att det höga ränteläget kommer att fortsätta, enligt Annika Winsth.
Svantesson: Svårt läge
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) konstaterar att BNP-ökningen bland annat drivits av att svensk export utvecklats bra.
"Samtidigt har vi fortfarande ett svårt ekonomiskt läge med hög inflation och stora osäkerheter i ekonomin, vilket bekräftas av att hushållen minskar sin konsumtion. Mitt fokus ligger fortsatt på att få ned inflationen samtidigt som vi stöttar de mest utsatta och arbetsmarknaden", skriver hon i en kommentar.
Riksbankschef Erik Thedéen är sparsmakad med kommentarer till den nya BNP-siffran i samband med utfrågningen om räntepolitiken i riksdagen. Statistiken måste analyseras först.
– Det för tidigt att uttala sig om, säger han till TT.
Hur den betydligt starkare BNP-utvecklingen påverkar inflationen och styrräntan framåt vill han inte kommentera ännu.