– Jag tror att vi kommer att få se ungefär samma tendenser i de svenska storbankerna som i de danska, alltså ganska stabil underliggande intjäning, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.
Konjunkturen har varit gynnsam under kvartalet. Och såväl volymer som marginaler har sett bra ut i den offentliga statistik som gått ut från Statistiska centralbyrån. Signalerna från kapitalmarknaderna än så länge ser också väldigt starka ut, enligt Söderfjell.
Upp 30 procent sedan årsskiftet
Wallenbergsfärens SEB, vars aktie lyft med över 30 procent sedan årsskiftet, är först ut att rapportera på torsdag morgon. Marknaden räknar med ett lyft för räntenettot – det banken tjänar på in- och utlåningsräntor – och att kreditförlusterna stannar på några hundra miljoner jämfört med 1,5 miljarder under andra kvartalet i fjol. Rörelsevinsten beräknas lyfta med 14 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.
Handelsbanken och Swedbank – som har haft lite mer motvind på börsen än SEB – rapporterar resultatet från sina andra kvartal tidigt på fredag morgon.
För Swedbank väntas räntenettot sjunka, men även där väntas det betydligt lägre kreditförluster och rörelsevinsten antas i princip fördubblas till nästan 12 miljarder kronor.
Handelsbanken antas räkna hem lite högre räntenetto än för ett år sedan, men gjorde till skillnad från SEB och Swedbank inga stora avsättningar för att täcka befarade kreditförluster efter det pandemityngda andra kvartalet 2020 och antas därmed ha större kreditförluster nu än då. På resultatraden ligger förväntningarna på ett 65-procentigt vinstlyft för Handelsbanken, enligt Refinitiv.
Glödhet bostadsmarknad
Bostadsmarknaden har varit glödhet under våren. Men några dramatiska åtgärder för att behålla marknadsandelar vad gäller bolån från storbankerna tror dock inte Söderfjell att det har varit.
– Vi ser inte speciellt mycket bolånekrig i den månadsdata som kommer från SCB. Storbankerna håller sina marknadsandelar ganska bra, totalt sett, säger han.
Söderfjell ser i stället större risk för bakslag när det gäller företagsutlåningen, som verkar ha lugnat ned sig och där konkurrensen från andra långivare kan ha pressat marginalerna.
Trycket nedåt på långa räntor, som har tilltagit i sommar, kan också trycka ned bankernas lönsamhet.
– Med en flackare avkastningskurva blir det på marginalen lite svårare för bankerna att tjäna pengar, säger Söderfjell.