Jas-tillverkaren Saab har beskrivit en möjlig finländsk affär som otroligt viktig. Statsminister Magdalena Andersson (S) säger sig respektera det finländska ställningstagandet.
– Jag respekterar att Finland fattar sitt beslut. Med det sagt så hade Sverige ett väldigt attraktivt erbjudande som låg på bordet och vi har fantastiska flygplan, säger hon på en kort pressträff i Bryssel efter fredagens möte med EU:s rådsordförande Charles Michel.
Finlands beslut kommer inte att skada samarbetet med Sverige, anser Andersson.
– Det är naturligtvis så att vårt samarbete med Finland, också på försvarsområdet, kommer att fortsätta även med detta beslut och det kommer inte att påverka. Vi har ett starkt och nära samarbete med Finland och det kommer vi att fortsätta med, säger statsministern.
Hultqvist beklagar
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har legat i för att få se Finland välja svenskt. Han beklagar Finlands val, men på frågan om han är besviken svarar han:
– Om vi säger så här, vi har lagt ett bra bud, vi har haft en bra offert med kvalificerade förmågor, låga kostnader och hög tillgänglighet. och vi ha kopplat det till Global Eye.
Han syftar på de två spaningsplan med övervakningssystemet Global Eye som fanns i det svenska budet jämte 64 plan av typen Gripen E.
– Vi menar att de båda systemen som vi har erbjudit är väldigt väl anpassade efter de säkerhetsutmaningar som finns i nordisk miljö, Gripen E är designat för nordisk miljö.
Men det förslog inte konkurrensen med amerikanska F-35 från Lockheed Martin.
– Vi har tagit hänsyn till säkerhetspolitiska aspekter när beslutet fattats, men prestandan har vägt tyngst, sade den finländska försvarsministern Antti Kaikkonen på en presskonferens med statsminister Sanna Marin och företrädare för det finländska försvaret.
Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen uppger att F-35 var det bästa alternativet ur försvarets synvinkel. F-35 uppvisade bäst resultat i test i en krigssimulator.
Fem i tävlingen
Fem plantyper har funnits med i diskussionerna. De är de amerikanska F-35 och Super Hornet, svenska Gripen E, europeiska Eurofighter och franska Rafale.
Enligt finländsk media stod Finlands val i slutändan mellan F-35, Super Hornet och Gripen.
Saabs vd Michael Johansson är besviken.
– Det är klart att vi respekterar deras beslut, men samtidigt är jag besviken, säger Micael Johansson, vd på Saab.
Saab har jobbat hårt under många år för att få affären
– Jag vet att vi har ett starkt erbjudande, som jag är stolt över. Samtidigt är jag förvånad.
Han förklarar att Saab känner till vilka parametrar Finland tittat på, och att det förvånar honom att Finland får in Lockheeds kostnader i sin trånga kostnadsram. Men nu får Saab slicka såren och gå vidare.
– Vi är ett brett företag. Vi står inte och faller med den här affären, säger Johansson.
64 plan
Försvarsminister Kaikkonen uppger också att F-35 uppfyller servicekraven, kraven på industriellt samarbete och försvarskraven. En del av flygplanskroppen ska tillverkas i Finland, uppger finländsk media.
Beslutet påverkar Finlands försvar i minst 30 år framöver, betonar Kaikkonen.
Finland kommer nu att beställa 64 plan av modellen F35. De ska ersätta de amerikanska Hornet-plan som Finlands flygvapen använder i dag.
De nya planen ska börja levereras i slutet detta decennium.
Ordern uppges vara värd 8,4 miljarder euro.
Vägen till beslutet har varit lång och konkurrensen tuff, konstaterar Kaikkonen. Försvarsministern uppger att han förstår att andra konkurrenter nu är besvikna, men tillägger att Finland önskar fortsätta samarbeta med alla parter som deltagit i processen.
Sverige beklagar
– Det kan bara vara en vinnare i den här typen av tävling, säger Kaikkonen.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan konstatera att Finland för andra gången på 30 år väljer amerikanskt istället för svenskt. Redan i början av 1990-talet ratades Gripen för ett amerikanskt plan.
TT: Är det omöjligt att vinna mot amerikanerna?
– Det är en fråga många naturligtvis kommer att ställa sig, men Finland har att ta ställning till väldigt många dimensioner i ett sådant här beslut, men det är deras sak att redovisa bevekelsegrunderna, säger Hultqvist.
Han understryker att inget förändras i det på senare år ökade försvarssamarbetet med Finland.
– Finland är att betrakta som Sveriges närmsta försvars- och säkerhetspolitiska partner.