Stökig marknad väntas efter ny inflationssmäll

Pressen på den brittiska centralbanken att för andra gången på kort tid höja styrräntan ökar sedan inflationen i Storbritannien lyft till den högsta nivån sedan 1992. Bedömare ser nu en turbulent period på räntemarknaden framöver.

Inflationstrycket ökar oväntat snabbt i Storbritannien, där allt fler nu räknar med nya räntehöjningar redan i februari från Bank of England. Arkivbild

Inflationstrycket ökar oväntat snabbt i Storbritannien, där allt fler nu räknar med nya räntehöjningar redan i februari från Bank of England. Arkivbild

Foto: Kirsty Wigglesworth AP/TT

Ekonomi2022-01-19 09:24

Den brittiska inflationen lyfte till 5,4 procent i december. Liksom i många västländer är det brist på varor som efterfrågas mer i pandemin och oväntat höga elpriser som driver på den dramatiska prisutvecklingen.

Effekten av inflationen är att den gröper ur konsumenternas köpkraft, då priserna på varor och tjänster just nu stiger snabbare än lönerna.

Rekordhögt antal vakanser

I Storbritannien är det dessutom ovanligt tajt på arbetsmarknaden, med rekordhögt antal vakanser och uppenbara svårigheter att hitta arbetskraft i många branscher. Detta riskerar att elda på löneinflationen ytterligare.

Bank of England höjde så sent som i december i fjol styrräntan för första gången sedan pandemin slog till, upp till 0,25 procent – från rekordlåga 0,10 procent.

Onsdagens nya chocksiffra innebär enligt många bedömare att en ny höjning kan komma redan den 3 februari, då nästa räntebesked väntas. Detta trots att den snabba spridningen av omikronvarianten av covid-19 slår hårt mot ekonomin just nu.

Bank of Englands inflationsmål ligger på 2 procent. Men även om man räknar bort priskänsliga komponenter i konsumentprisindex – som energi och livsmedel – steg inflationen till 4,2 procent i december.

"Fortsatt turbulens"

Luke Bartholomew, ekonom på det brittiska investmentbolaget ABRDN, räknar med att energipriser och återinförandet av 20-procentig moms på besöksnäringen i april lyfter inflationen i Storbritannien en bra bit över de 6 procent som Bank of England nu räknar med.

Sedan antas inflationstrycket minska under andra halvåret enligt ABRDN:s analys – även om problemet med ett högre tryck uppåt på priserna kommer att finnas kvar så länge pandemin slår mot globala värdekedjor och minskar utbudet av arbetskraft.

"Givet de svårigheter investerare har haft att läsa och tolka Bank of Englands kommunikation på senare tid så är detta troligen ett recept för fortsatt turbulens på räntemarknaden", skriver Barthomolew i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!