Stökigt på börsen – "Det värsta är framför oss"

Det är stökigt på börsen inför den kommande rapportfloden. Efterfrågan dyker för företagen när energipriserna rusar och inflation och räntor äter upp köpkraft.
–Det värsta är fortfarande framför oss, säger Esbjörn Lundevall, strateg på SEB, inför den flod av rapporter från de stora börsbolagen som är på väg.

Det har varit turbulent på börsen i år, med snabbt stigande räntor och inflation som skenar. De närmaste veckorna tas tempen på hur börsbolagen mår i form av en flod av delårsrapporter. Arkivbild

Det har varit turbulent på börsen i år, med snabbt stigande räntor och inflation som skenar. De närmaste veckorna tas tempen på hur börsbolagen mår i form av en flod av delårsrapporter. Arkivbild

Foto: Terje Pedersen NTB/TT

Ekonomi2022-10-16 09:26

Konsumentorienterade företag står först i skottlinjen när inflation och räntor rusar uppåt. Och det är redan tydligt att många av just dessa bolag tar stryk, vilket bland annat synts i form av med vinstvarningar från vitvarutillverkaren Electrolux och Thule, tillverkare av friluftsprodukter.

Fastighetssektorn har också uppenbara problem med det högre ränteläget. Många är högt belånade och stora obligationslån som ska läggas om i framtiden urholkar framtida vinster.

"Bankerna älskar ju högre räntor"

Men det är inte alla bolag som plågas av räntorna:

– I andra änden på spektrat har du storvinnarna, som är bankerna. Bankerna älskar ju att det är högre räntor, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

– Någonstans i mitten har du verkstad och skog. De är väldigt gynnade av valutautvecklingen. Den superstarka dollarn är ju mumma för de bolagen. Samtidigt är de negativt konjunkturpåverkade i den mån de är exponerade mot konsumentsektorn. Å andra sidan är det nog många av dem som har mycket exponering i energisektorn, och där är det ju fullt ös, tillägger han.

Han tror sammantaget att rapportfloden kommer ge en splittrad bild av hur börsbolagen mår och han räknar inte med att det kommer att presenteras särskilt tydliga prognoser framåt.

– Givet alla makro- och geopolitiska osäkerheter kommer nog inte särskilt många vara så himla explicita i utsikterna inför kommande kvartal, säger Lundevall.

– Det värsta är fortfarande framför oss, så är det. Åtminstone vad gäller den reala affären, vad de rapporterar. Men jag är inte säker på att det kommer att bli värre än man tror just nu. Förväntningarna hos allmänheten och bland investerare är ju historiskt låga, tillägger han.

Nedtryckta värderingar

Börsbolagens värderingar är generellt nedtryckta inför den lågkonjunktur eller recession som väntas.

Stockholmsbörsens breda OMXS-index har hittills i år tappat omkring en tredjedel av sitt värde. Och det så kallade P/E-talet bland de mest omsatta aktierna på börsen – i OMXS30-index – ligger inför rapportsäsongen på cirka 13. Det vill säga, de tyngsta aktierna kostar omkring 13 gånger mer än nästa års vinst.

Det är ungefär samma prisnivåer på börsen som när botten nåddes i kurskollapsen i samband med pandemiutbrottet i mars 2020 och andra svackor i närtid: vid årsskiftet 2018-2019 och under 2016.

För att hitta ännu lägre P/E-tal får man gå tillbaka till början av eurokrisen: 2011-2012 eller Lehman Brothers-kraschen 2008.

– Sedan årsskiftet – kombinationen av en ganska bra vinstutveckling och en dålig börsutveckling har gjort att vi på otroligt kort tid har gått från en jättedyr marknad till en ganska billig marknad. Det är inte helt vanligt att det sker så här fort, säger Lundevall.

Går att tjäna pengar

Stalltipset är att det nu kan vara så billigt med aktier att det kan vara läge att börja öka exponeringen mot riskerna på aktiemarknaden.

– Jag kan inte pricka någon exakt botten, om vi passerat den, om den är två veckor framåt eller ett kvartal framåt. Det går inte att med säkerhet säga det. Men på de här nivåerna ska man normalt sett tjäna pengar på en långsiktig investering – förutsatt att vi inte får en riktig finanskris, där man får en negativ dominoeffekt som man hade i samband med Lehman Brothers-kraschen. Då finns det mycket mer nedåtsida, säger Lundevall.

Han tillägger att han upplever en systemfarlig finanskris som osannolik just nu, även om vi är närmare ett sådant scenario nu än för ett år sedan. Enligt Lundevall är dessutom banksektorn i Sverige betydligt hårdare reglerad och välkapitaliserad nu än inför Lehman-kraschen och inför den svenska bank- och fastighetskrisen i början av 1990-talet.

Fakta: Flod av delårsrapporter på väg

En flod av delårsrapporter är på väg att skölja över marknaden, där börsbolag runt om i världen presenterar sina resultat från tredje kvartalet och målar upp sin bild av framtiden.

I Stockholm har investmentbolagen Industrivärden och Öresund redan tjuvstartat, liksom elektronikkedjan Dustin och fastighetskoncernen Atrium Ljungberg. Men det dröjer till torsdag den 20 oktober innan det sätter igång på allvar.

Här är en lista på några tyngre rapporter på Stockholmsbörsen att hålla koll på de närmaste veckorna:

Måndag 17 oktober: Sandvik

Tisdag 18 oktober: Avanza

Onsdag 19 oktober: Handelsbanken, Atlas Copco, Getinge

Torsdag 20 oktober: ABB, Nordea, Ericsson, Nokia, Volvo AB, Axfood, Investor, Boliden, Holmen

Fredag 21 oktober: Telia, Stora Enso, Autoliv, Husqvarna

Tisdag 25 oktober: Alfa Laval, SSAB, SKF, Billerud Korsnäs, Wallenstam

Onsdag 26 oktober: SEB, Skanska, Assa Abloy, Attendo, Trelleborg, MTG, Betsson, Bilia

Torsdag 27 oktober: Volvo Cars, Swedbank, Intrum, Essity, Kindred, Evolution, SBB, JM

Fredag 28 oktober: SCA, Swedish Match, Nordnet, Electrolux, Loomis, Saab, Peab, Traton (Scania)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!