Omkring 150 000 grisar borde redan ha gått till slakt, men står nu kvar på grisfarmerna. Branschorganisationen för grisfarmarna har försökt höja löner och utvidga utbildningsmöjligheterna, men pandemin och effekterna av brexit, där mängder av arbetare blivit utestängda från de brittiska öarna, har medfört en stor brist på arbetskraft.
Branschen har bett regeringen att lindra reglerna för utländsk arbetskraft och grisbönderna har uppmanat livsmedelshandlarna att inte köpa billigare kött från EU.
Samtidigt säger sig branschen ha mött kraftigt stigande kostnader, både i form av löner och foder till grisarna som nu dessutom har vuxit kraftigt i antal när färre går till slakt.
Det är inte bara grisbönderna som klagar på brexiteffekten som på många håll medfört en brist på arbetskraft. Just nu köar mängder av brittiska bilister desperat efter bensin på landets mackar. Det saknas chaufförer till tankbilarna som förser drivmedelskedjorna med bensin och diesel – även det en effekt av arbetskraftsbrist, främst arbetare från Östeuropa.
Bensinmackarnas branschorganisation rapporterade på torsdagen att deras medlemmar räknat in 27 procent tomma pumpar, 21 procent hade bara en sorts bränsle i lager medan cirka hälften fortfarande hade tillräckligt med bensin och diesel.
Den brittiska regeringen vill inte kännas vid att krisen skulle hänga ihop med brexit.