Stor prisskillnad på hemkörda matkassar

Det är både bekvämt och tidsbesparande att få maten hemkörd. Men det kan också bli dyrt om du väljer fel butik. En barnfamilj får betala nära 600 kronor mer för matkassen i den dyra butiken, enligt Matpriskollens undersökning.

Se upp med kostnaden för hemlevererad mat. Arkivbild.

Se upp med kostnaden för hemlevererad mat. Arkivbild.

Foto: Nora Lorek/TT

Ekonomi2023-11-05 07:14

Den oberoende sajten Matpriskollen har jämfört priserna för plockning och hemkörning av en stor veckomatkasse för en barnfamilj på fyra personer. Kassen innehåller jämförbara varor och kostar över 2 000 kronor.

Det visar sig att den kan gå lös på över en femhundring mer per vecka i de dyraste butikerna. I en Ica-butik i Göteborg handlar det till och med om nära 600 kronor mer jämfört med den billigaste butiken.

– Vi gör den här undersökningen för att det är så många som handlar mat med hemleverans. Det är en djungel för konsumenten, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Det är nämligen inte så enkelt att man bara kan se på priset för själva plockningen och hemkörningen för att utläsa varifrån det är dyrast att få hem maten.

Avgifter, priser och rabatter

– Man måste ta hänsyn till grundpriset i butiken, till plock- och fraktavgift och dessutom till olika bonusar.

Hos till exempel Stora Coop i Stockholm är det gratis att få maten hemlevererad om man handlar för över 2 000 kronor, dessutom finns i deras bonussystem ett slags rabattsystem som kan ge höga procentuella rabatter.

Priserna hos Icabutikerna varierar mycket – både själva grundpriserna, hemkörningsavgifterna och rabatterna.

Varje Ica-butik är sin egen, och det är stora skillnader i prisnivåer. Även mellan de största Ica-butikerna. Också hemkörningsavgifterna skiljer.

– Ica är uppbyggt för att maximera vinsten för handlaren. Det gör att det skiljer så mycket mellan Ica-butikerna, säger Ulf Mazur.

Han ser Icas prissättning som ett tecken på att butikerna skapats för fysisk handel, det vill säga att kunderna går in i butikerna och plockar själva.

– Då orkar man inte åka runt och jämföra priser. Men nu är det så lätt att jämföra priser på nätet när man sitter hemma. Deras system är inte gjort för näthandel.

Stort prisfokus

Skillnaderna märks tydligt i Matpriskollens undersökning. Willys har lägst priser på själva varorna, men blir inte billigast totalt sett vid hemkörning.

– Det märks tydligt att det är stort prisfokus nu. Fler pressar priserna.

En stor Ica-butik är allra dyrast av de jämförda i Stockholm, medan Coop är billigast där. I Göteborg är en stor Ica-butik allra billigast av de jämförda, medan en annan stor Ica-butik är dyrast. I Malmö är Coop billigast, medan Mathem är dyrast.

– Som konsument måste man vara medveten och utnyttja rabatter och erbjudanden, säger Ulf Mazur.

Fakta: Matpriskollen

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.


Fakta: Hemkörda matkassar

Matpriskollen har utgått från en matkasse med jämförbara produkter som ska motsvara veckoinköpen för en tvåbarnsfamilj, och som beräknas kosta i snitt cirka 2 300 kronor. Maten plockas och körs hem av butiken.

Jämförelserna har gjorts för stora butiker från de stora hemleveranskedjorna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det visar sig att skillnaderna är mycket stora.

I Stockholm kostar den hemkörda matkassen från 2 310 kronor till 2 810 kronor. I Göteborg varierar priset för matkassen mellan 2 206 kronor och 2 805 kronor – en skillnad på nästan 600 kronor.

I Malmö är priset mellan 2 288 kronor och 2 711 kronor för matkassen.

Den som handlar sin mat på detta vis kan få punga ut med stora extrasummor på ett år. I Göteborg är det över 31 000 kronor i skillnad på ett års inköp mellan dyraste och billigaste hemkörningsbutiken.

Källa: Matpriskollen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!