SEB:s nya boprisindikator minskar i maj med 21 enheter, från 39 till 18. Efter att Riksbanken nyligen höjde styrräntan uppgår andelen hushåll som tror på sjunkande priser till 24 procent, en ökning med elva enheter sedan förra månadens mätning.
Detta samtidigt som 42 procent, en minskning med tio enheter, nu tror på stigande priser. SEB:s privatekonom Américo Fernández konstaterar att förväntningarna inte legat så lågt sedan pandemins utbrott 2020 men det finns en betydande skillnad nu jämfört med då.
– Under pandemin rasade förväntningarna ganska omgående när man inte riktigt visste vad som skulle hända med bostadsmarknaden och drabbades av vad man kan säga panik. Men vi vet att förväntningarna vände upp lika snabbt och priserna fortsatte stiga. Nu står vi inför ett annat läge, på den privatekonomiska fronten talar nästan alla parametrar för en försvagad ekonomi, säger han till TT.
Stigande priser
Som exempel anger Fernández stigande energi- och drivmedelspriser men dessutom en bred inflation beträffande bland annat matpriser. Till det kan läggas det stigande ränteklimatet där Riksbanken nyligen höjde styrräntan till 0,25 procent och även aviserat ett flertal höjningar.
Trots allt detta är det fortfarande fler hushåll som tror på stigande bostadspriser än det motsatta?
– Jag misstänker att man vant sig vid att bostadspriserna stiger i nästan evig takt. Vi har haft nästan ett decennium av extremt låga räntor och stigande börser, dessutom med ett lågt bostadsbyggande. Hushållen tittar på det och tänker att så borde det också bli framöver men det är verkligen ett förändrat ekonomiskt klimat som för många yngre är helt okänt.
Samtidigt tror hushållen i genomsnitt på att reporäntan om ett år kommer att öka till 1,36 procent, en ökning med 0,23 procentenheter från föregående månad.
Tänker binda räntan
14 procent av de tillfrågade som har helt eller delvis rörlig ränta svarar nu att de tänker binda räntan inom en kommande tremånadersperiod, en ökning med fyra enheter jämfört med förra månaden.