Regeringen har ännu inte anmält det generella stödet till EU-kommissionen för granskning.
Den granskning som kommissionen har gjort av stödet till särskilt elintensiva företag och som nu fått klartecken tog cirka en och en halv månad. Det kan ge en föraning om hur lång tid granskningen i Bryssel tar när regeringen väl har anmält det generella företagsstödet, som granskas utifrån reglerna för statsstöd. Om även det stödet får klartecken återstår en del arbete för regeringen som också tar tid.
– Det pågår ett intensivt arbete, vi arbetar på så fort det bara går, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till TT.
S kritiserar
Socialdemokraterna och Centerpartiet är kritiska till att regeringen ännu inte har fått iväg någon anmälan till EU-kommissionen.
– Vi ser ju småföretag som verkligen kämpar för att klara sig fram till att det här stödet kommer, så nu måste regeringen jobba oerhört intensivt med att få det här på plats. Och jag tror att många företagare trodde att det här skulle vara på plats redan den 1 november och har röstat för det, säger S-ledaren Magdalena Andersson.
Ebba Busch vågar sig inte på att ge någon tänkbar tidpunkt för när företag som ska få del av det generella stödet kan ha pengar på kontot. Det stödet ska gå till företag, organisationer, föreningar, kommuner och andra juridiska personer i elområde 4 och 3, det vill säga södra och mellersta Sverige. Det baseras på förbrukningen från och med oktober 2021 till och med september 2022.
Energimarknadsinspektionen godkände stödet den 11 januari.
Börja söka
Att det andra företagsstödet, det till särskilt elintensiva företag får ja av EU-kommissionen, innebär att regeringen nu tar beslut om en förordning som ska börja gälla den 6 mars. Då ska företag som kvalar in för stödet till särskilt elintensiva företag kunna börja ansöka om stöd hos Energimyndigheten.
– Det innebär att regeringen skyndsamt kan gå vidare med att få på plats ett riktat stöd till särskilt elintensiva företag, säger Ebba Busch.
Det stödet beräknas utifrån hur mycket högre elkostnaderna var i slutet av förra året jämfört med 2021. Det finns ett tak som gör att företag kan få som mest 2 miljoner euro, uppemot 22 miljoner kronor.
Kostar miljarder
Stödet bedöms kosta statsbudgeten 2,4 miljarder kronor 2023 och pengar har avsatts för det. Men planen är att även detta stöd ska täckas av de flaskhalsavgifterna som elkunder betalat in till Svenska kraftnät, i likhet med de generella stöden till hushåll och företag.
Enligt regeringen är stödet avsett för gjuterier och kemisk industri som spelar viktiga roller för den övriga industriproduktionen.
Som exempel på vad stödet kan ge anger regeringen ett gjuteri med 75 miljoner i omsättning. Med ett genomsnittligt elpris på 2 kronor per kilowattimme under sista kvartalet 2022, jämfört med 70 öre 2021 skulle företaget kunna få 230 000 kronor i stöd, enligt regeringen..