I dagarna har Svenska kraftnät lämnat ett förhandsbesked till den regionala nätägaren i Västra Götalandsregionen, Vattenfall Eldistribution, om betydande tillskott av effekt genom nya elnät.
Vattenfall har efterfrågat 1 200 MW i mer effekt fram till 2030. Det klarar emellertid inte Svenska kraftnät, som driver elmotorvägarna i Sverige. Inte på den tiden i alla fall. Bedömningen är år 2035, dessutom förutsatt att handläggningstiderna kan kapas med hälften.
– Vi har ett femårsgap till det behov vi känner till i dag, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät.
Räcker inte
Dessutom lär behovet öka än mer än vad som är annonserat i dag, enligt Gustafsson.
Han ser nu, utifrån myndighetens besked, framför sig en debatt om vem som ska få koppla på först? Varför bygger inte Svenska kraftnät ut nätet fortare?
Svaret kom fort:
"Det här är ett uselt och väldigt otydligt besked. Utan el riskerar den enorma klimatomställningen försenas och kanske till och med omöjliggöras. Elen behövs absolut senast 2030", skriver Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på branschorganisationen Ikem i en kommentar.
Hon pekar bland annat på planerade investeringar i Stenungsund på 10 miljarder kronor, en omställning som kan spara 1 miljon ton koldioxid per år.
Västsverige har ett stort underskott av elproduktion, beroendet av el är stort från angränsade områden. Och med en industrität region ser Daniel Gustafsson att fler och bättre elnät inte räcker på långa vägar. Speciellt inte när Norrlandselen i större utsträckning kommer att behövas just i norr.
Mer flexibilitet
Det behövs mer elproduktion i Väst- och Sydsverige, och det är också en hel del på gång. Stora havsbaserade vindkraftparker står i startgroparna. Samtidigt finns tidiga planer på mindre kärnkraftsreaktorer i Ringhals. De vaga planerna gör att Svenska kraftnät får svårt att helt och hållet sätta ner foten hur och vilka elnätssystem som behövs, enligt Daniel Gustafsson.
För att klara det framtida elbehovet vill Svenska kraftnät att industrierna blir mer flexibla i sin elförbrukning, att de inte kör samtidigt och är beredda att dra ner på användningen vid vissa tillfällen.
– Intresset för det här är mycket mindre än i norr, säger han.
Avgörande blir också hur snabbt regelförändringar kommer på plats för att kapa handläggningstider och annat för att snabba på elnätsutbyggnaden.
– Det finns en lista på lagändringar som skulle underlätta, säger Gustafsson.
Rättad: I en tidigare version fick Daniel Gustafsson fel efternamn på ett ställe i texten.