Stora skogsområden hotas efter stormen Malik

Över två miljoner kubikmeter skog skadades när Malik drog in över Götaland, visar en ny inventering. Nu måste skogsägarna snabbt ta sig an de fällda träden, annars riskerar stora områden att drabbas hårt av granbarkborrar.

Stormfällda och knäckta tallar i ett skogsområde utanför Kristianstad efter stormen Malik. Arkivbild.

Stormfällda och knäckta tallar i ett skogsområde utanför Kristianstad efter stormen Malik. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2022-02-17 06:00

Stormen Malik orsakade omfattande problem i form av bland annat trafikstörningar, förstörda hus och strömavbrott när den drog in över sundet från Danmark och upp över landets södra delar i slutet av januari.

En grupp som drabbades särskilt hårt var skogsägarna. Enligt en inventering gjord av Södra skogsägarna orsakade Malik och de två andra stormarna skador på totalt 2,2 miljoner kubikmeter skog i Götaland, där 1,2 miljoner kubikmeter tillhör Södras 52 000 medlemmar.

Pressad tidsplan

De värst angripna delarna är östra Småland och upp över östra Götaland.

– Det olyckliga är att detta sammanfaller med det område som lider mest av skador orsakade av granbarkborren och dessutom drabbades hårdast av omfattande snöbrott under den här säsongen, säger Olof Hansson, affärsområdeschef på Södra skogsägarna.

Virkesvärdet på de träd som blåst ner beräknas ligga på över en miljard kronor. En stor del kommer upparbetas och omhändertas, dock till högre kostnader än vanligt.

Fokus nu ligger framför allt på det korta tidsfönster som skogsägarna har på sig att ta om hand om de fallna träden innan risken för omfattande angrepp av granbarkborrar på den omgivande skogen och virket blir överhängande. Den lilla invasiva skalbaggen trivs nämligen särskilt bra i fallna träd som är mindre motståndskraftiga och därför möjliggör massförökning.

– Om två månader sätter svärmningen igång och en månad efter det bör man helst vara klar med upparbetningen för att i tid hinna få virket från skogen innan den nya generationen lämnar granarna och angriper friska träd. Detta skulle kunna innebära ytterligare skador för betydligt högre värden jämfört med den stormfällda skogen. Det handlar om att minimera risker.

"Ta hjälp"

Samtidigt innebär arbetet i de stormhärjade skogarna större risker jämfört med hur det normalt ser ut. Vid stormar som Malik skapas spänning i träden som ibland leder till oväntade rörelser när trädet ska kapas, något som ökar risken för olyckor.

– Vi uppmanar alltid våra medlemmar till försiktighet. Om man känner minsta tveksamhet ska man ta hjälp, säger Olof Hansson.

Fakta: Granbarkborre

Det finns cirka 90 olika arter av barkborrar i Sverige.

Arten som gör stor skada är den åttatandade granbarkborren. Den blir cirka fyra millimeter lång.

Tänderna är egentligen taggar, fyra på varje sida av borren.

Vindfällda granar är skadeinsektens lättaste "byte". Även levande träd kan angripas, om de är torra eller försvagade på annat sätt.

Granens försvar vid ett angrepp är att försöka "dränka" granbarkborrarna i kåda. Men borrarna vinner.

Honan gnager en cirka decimeterlång gång in i granen. Där lägger hon ägg. När äggen blivit larver, äter sig dessa vinkelrätt ut från gången.

Åtta till tio veckor efter en svärmning kan den nya generationen barkborrar lämna granen där de kläckts.

De viktigaste åtgärderna mot barkborren är att inte plantera gran på olämplig, för torr mark, och att snabbt köra ut vindfällen eller andra angripna träd ur skogen.

Källa: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!