SBAB sänker bolåneräntorna – "fortsätter ner"

Statliga banken SBAB fortsätter att sänka sina listräntor för bolån med kort löptid. –Vi ser framför oss fortsatta nedgångar i bolåneräntorna, säger Mikael Inglander, vd för SBAB.

SBAB:s huvudkontor. Arkivbild.

SBAB:s huvudkontor. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2024-03-19 08:19

SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

– Vi vill ha marknadsmässiga priser men också vara följsamma med hur våra upplåningskostnader och räntemarknaden utvecklas. Det har gått ner senaste månaden på flera löptider och därför justerar vi priserna, säger vd Mikael Inglander.

Sänkningen innebär en ny listränta på 5,02 procent för lån med tre månaders bindningstid och 4,77 procent gällande ett år.

Listräntan är bankens ordinarie ränta, banker publicerar även en snittränta som är ett medelvärde av bankens alla boräntor. Den visar vilken rabatt bankens kunder får.

Enligt SBAB är man på väg in i en period med successivt sjunkande räntor. Räntorna med längre bindningstid lämnas däremot oförändrade.

– De har vi inte förändrat och de har heller inte rört på sig lika mycket, säger Inglander.

SBAB:s tidigare bedömning om att styrräntan kommer att sänkas fyra till fem gånger under 2024 ligger fast.

– Vår bedömning är att räntorna kommer att fortsätta gå ner, säger han och fortsätter:

– De flesta prognoser både i Sverige och Europa och andra delar av världen är att räntorna är på väg ner och att inflationen har gått ner till en lägre och mer hanterbar nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!