De höjningar som hittills har gjorts – från 0 till 3 procent i styrränta på ett år – har ätit upp 66 miljarder i köpkraft för svenska hushåll. Men det räcker inte, enligt Mattias Persson.
– Man behöver strama åt mer, säger han.
Räntetopp på 4 procent
Boven i dramat är inflationen, som återigen överraskat – både när det gäller nivån och hur utdragen den blivit.
Persson räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter (0,50 procentenheter) redan på onsdag och sedan följer upp detta med ännu en så kallad dubbelhöjning på 50 punkter i juni – till en topp på 4 procent.
Detta kommer fortsätta dämpa både konsumtion, bostadsmarknad och byggande i svensk ekonomi, som beräknas krympa med 1,1 procent i år.
Återhämtningen 2024 blir svagare än väntat, enligt prognosen. Swedbank ser nu en tillväxt på 0,3 procent framför sig nästa år, vilket kan jämföras med prognosen på 0,9 procent för bara två månader sedan.
Sämre exportutsikter då omvärldens tillväxt blivit oväntat svag och bankoro i USA och Europa bidrar till prognossänkningen, enligt Persson.
Höjda räntor har hittills har ätit upp 66 miljarder av svensk köpkraft, enligt Swedbank. Inflationen – inte minst i form av högre matpriser – har samtidigt gröpt ur köpkraften med ytterligare 190 miljarder.
Dörren öppnas för finanspolitik
Persson tycker nu att Riksbanken måste riva av plåstret och strama åt rejält. Annars kommer inflationen inte att ge med sig – bland annat som en följd av en svagare krona om Europeiska centralbanken (ECB) höjer mer än Riksbanken.
– Om ECB har en mer aggressiv penningpolitik då sitter vi där igen. Då kommer Riksbanken att komma tillbaka efter sommarledigheten och överraskas av hög inflation, säger han.
Persson räknar med att Riksbanken under kommande vinter kan börja lätta på räntetrycket – senast på räntemötet i februari 2024.
– Riksbanken sänker styrräntan med 125 punkter under 2024, så att vi kommer ned till 2,75 procent, säger han.
Då öppnas även dörren för en mer expansiv finanspolitik från regeringen, lagom till vårpropositionen.
– Det behöver vi då. Och vi har råd med det.