Stormakt med ekonomi på dekis

Ekonomisk utveckling är kvar som högsta prioritet, bekräftar Kinas president Xi Jinping när han med ett två timmar långt tal inleder Kommunistpartiets kongress. Men det är ledarna för ett ekonomiskt sargat Kina som samlas i Peking i veckan. Återkommande och stora pandeminedstängningar och en tvärnit på den inhemska fastighetsmarknaden slår hårt.

President Xi Jinping väntas stärka sitt grepp om makten i enpartistaten Kina på den viktiga partikongress i Peking som pågår under veckan. Arkivbild

President Xi Jinping väntas stärka sitt grepp om makten i enpartistaten Kina på den viktiga partikongress i Peking som pågår under veckan. Arkivbild

Foto: Andy Wong AP/TT

Ekonomi2022-10-16 07:14

– Högkvalitativ utveckling är på alla sätt och vis högsta prioritet i bygget av ett modernt socialistiskt land. Utveckling är partiets högsta prioritet för regerandet, säger Xi Jinping i sitt tal enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Men som tidigare betonar den kinesiske presidenten att detta måste balanseras med mål om säkerhet och ökad välfärd för alla.

Kinesisk version av arbetslinjen

Han tar i talet även upp ambitionen att stärka Kinas system för hur inkomsterna i landet fördelas med en kinesisk version av arbetslinjen.

– Vi kommer se till att det går mer pengar för mer arbete och uppmuntra folk att uppnå välfärd med hjälp av hårt arbete, säger han.

Han tillägger samtidigt att partiet under hans ledning – med hjälp av regleringar – kommer sträva efter minskade inkomstklyftor i landet, främja likvärdiga förutsättningar och höja lönerna för låginkomsttagare.

De avgörande strategiska besluten på den stora partikongressen – som hålls vart femte år – är i praktiken redan fattade. Över 300 partipampar från alla delar av Kina har gjort upp under de gångna dagarnas förmöte på ett hotell i Peking.

Dokument från förmötet visar att Xi Jinpings kontroll över partiet kommer att stärkas och att stödet för hans politik är massivt, enligt Peter Ling-Vannerus, chef på storbanken SEB:s kontor i Peking.

– Ytterligare åtgärder för att stärka kontrollen över partiet kommer att föreslås och det står även klart att ingen förändring av den strikta covid-politiken kommer att ske inom den närmaste framtiden, säger han.

– Det blir inga livliga diskussioner eller debatter på kongressen. Det som blir spännande är i stället när besluten offentliggörs i slutet av kongressen, nästa helg, tillägger han.

Ling-Vannerus hoppas då att konturerna av den framtida politiken blir tydligare.

– Framförallt kommer man få se vilka personer som kommer att ingå i politbyrån och det ständiga utskottet. Det kommer säga en del om den politik som kommer att föras.

Rejäl tillväxtmiss

Officiellt siktar Kinas ledning just nu på en tillväxt på 3,5 procent i år. Bland bedömare ligger snittprognosen på 3,2 procent, enligt färska enkäter. Oavsett vad det blir till slut verkar det bli en rejäl tillväxtmiss jämfört med det mål som Kinas regering inledde året med på 5,5 procent.

TT: Hur mår Kinas ekonomi?

– Den mår inte alls bra, säger Ling-Vannerus.

En tung bromskloss är den fastighetskris som slagit klorna i landet. Fastighetsmarknaden utgör 25-30 procent av den kinesiska ekonomin och efterfrågan på bostäder har rasat då krisdrabbade aktörer på marknaden – som Evergrande – inte kunnat leverera bostäder som redan köpts.

Regelverk för bolån och bostadsköpare har mjukats upp för att få fart på kommersen igen, men än så länge tillsynes förgäves.

Ovanpå detta kommer de återkommande och stora nedstängningarna av kinesiska städer för att få bukt på lokala smittoutbrott av covid-19 – som slår hårt mot bland annat transport- och besöksnäring.

– Servicesektorn är helt under isen, säger Ling-Vannerus.

Även tillverkningsindustrin drabbas av långtgående krav på dagliga covid-19-tester och slås ibland ut helt och hållet, då det räcker med en smittad person som skäl att stänga ned hela bostadsområden i sju dagar.

– Det kan ju vara en jätteviktig medarbetare som råkar bo där det stängs ned, någon som behövs i produktionen. Detta skapar en enorm osäkerhet, säger Ling-Vannerus.

Svårare att fylla vakanser

En färsk rapport från EU:s handelskammare i Kina målar upp en bild av ett allt sämre affärsklimat i landet. En trend bland stora multinationella koncerner är att deras dotterbolag i Kina isoleras från andra delar av affärerna – för att begränsa spridningseffekter av produktionsstörningar i nedstängningarnas Kina.

Europeiska företag i Kina har dessutom allt svårare att fylla vakanser i Kina när medarbetare väljer att lämna landet. Och antalet nykomlingar bland europeiska företag i Kina är samtidigt i praktiken noll, enligt rapporten.

– Mindre företag har ju svårt att göra investeringsbeslut när man överhuvudtaget inte kan åka hit och träffa kunder och titta på platsen där man vill bygga upp något, säger Ling-Vannerus, som är ledamot i handelskammarens styrelse.

– Men det sker fortfarande investeringar här. För många företag – inte minst de stora tyska biltillverkarna – är Kina den viktigaste marknaden. Man ska komma ihåg att Kinas bilmarknad är större än USA:s, EU:s och Japans bilmarknader tillsammans, tillägger han.

Han tillägger att Kina trots den hårda motvinden fortfarande är en avgörande och integrerad del i de flesta storföretags leveranskedjor.

Fakta: Nya hinder för teknikexport till Kina

USA:s regering införde så sent som förra veckan nya restriktioner för teknikexport från USA till Kina – ett besked som följer på att USA:s president Joe Biden skjutit upp en planerad nedmontering av handelstullar på kinesiska varor, som infördes av Donald Trump.

Bland annat skärps nu restriktionerna för USA-export till Kina av halvledare till artificiell intelligens eller avancerade datorer. Möjligheten för amerikaner och amerikanska företag att arbeta för kinesiska teknikföretag begränsas också, samtidigt som det har gjorts betydligt svårare att importera verktyg och teknik från USA för att tillverkar egna halvledare i Kina.


Fakta: Xi Jinping väntas möblera om

Kinas president Xi Jinping väntas få förlängt som generalsekreterare för Kommunistpartiet och landets högste militära befälhavare på partikongressen i veckan. Detta är ett avgörande steg mot målet att i mars nästa år också få ett tredje femårsmandat som Kinas statschef av Nationella folkkongressen, Kinas parlament.

Den 69-årige Xi Jinping banade vägen för att bli den förste ledaren sedan Mao Zedong att sitta i mer än tio år på posten genom att för fem år sedan – när andra mandatperioden inleddes – inte peka ut någon efterträdare. Kort därpå skrotade Kinas parlament taket på två mandatperioder.

Xi Jinping väntas på kongressen – som hålls var femte år – även möblera om i makteliten. De 2 300 delegaterna som samlas på söndag ska välja en ny centralkommitté på 200 personer. Den ska i sin tur utse politbyrån, med drygt 20 medlemmar. Och politbyrån kommer när det är klart att utse ett ständigt utskott med 7 medlemmar. I dag sitter Xi Jinping där, tillsammans med bland andra den avgående premiärministern Li Keqiang.

Partikongressen ska avslutas lördagen den 22 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!