"Största fallet sedan Lehman-kraschen"

Priserna på bostäder faller på bred front – och hushållen är mer pessimistiska än någonsin inför framtiden.
–Vi går mot ett väldigt dramatiskt halvår, säger Nordeas analytiker Gustav Helgesson.

Hälften av alla hushåll tror att priserna kommer sjunka det kommande året. Arkivbild.

Hälften av alla hushåll tror att priserna kommer sjunka det kommande året. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2022-07-20 18:57

Bopriserna rasar i hela landet. Enligt Valueguards senaste prisindex har de på en månad gått ned 3,8 procent. Allra störst är nedgången i storstäderna – i Stockholm har en bostadsrätt i Stockholm på tre månader tappat i snitt drygt 8 procent.

Historiskt är priserna lägre och mer volatila på sommaren, och med en säsongsjustering är nedgången endast 2,2 procent. Men det är fortfarande anmärkningsvärda siffror, enligt Nordeas analytiker Gustav Helgesson.

– Det var väntat att det skulle gå ner, men det är fortfarande mycket dramatiskt. På en månad är det det största fallet sedan Lehman-kraschen, säger han.

Ökad pessimism

Den senare tidens räntehöjningar beskriver han som "en av de absolut största räntechockerna för hushållen i modern tid". Och framöver ser Nordea inte några räntesänkningar – tvärtom. Deras prognos är att styrräntan ligger på 2 procent vid årsskiftet, upp från dagens 0,75 procent.

Nordea spår därför att nedgången fortsätter, och att det skulle kunna bli ett större fall på tio procent till slutet på nästa år, mätt från nivåerna i mars.

Även pessimismen hos hushållen har tilltagit. 31 procent tror på stigande priser det kommande året, visar SEB:s boprisindikator – en minskning med elva procentenheter från förra månaden. Nära hälften tror i stället att priserna kommer sjunka. Fallet är det kraftigaste sedan pandemins inledning.

– Vi går mot ett väldigt dramatiskt halvår, till i varje fall slutet på det här året. Hushållen är deppiga, räntehöjningarna tar mycket kraft, och de korta räntorna har inte stigit dit de ska, säger Helgesson.

Bostadsbrist

Enligt Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, var pristappet större än vad de räknat med.

– Uppenbarligen har räntehöjningarna fått väldigt stor effekt. Man konstaterar att det är slut på de låga räntorna, och det finns en tilltagande inflationsoro, säger han.

Han poängterar att det finns olika krisbilder hos parterna i en bostadsaffär, där säljare har stor optimism och köpare lika mycket pessimism. Det skapar en obalans i marknaden, och Bergqvist tror därför att att ett tryck nedåt på bostadsmarknaden kvarstår under det andra halvåret.

Samtidigt råder det fortfarande bostadsbrist i Sverige. 204 av 290 rapporterade ett underskott på bostadsmarknaden i maj, enligt Boverkets enkät. Det kan leda till prisökningar i framtiden om det inte byggs mer, enligt Bergqvist.

– Men det behöver inte vara positivt – får man inget byggande tappar man tillväxt och människor kan inte flytta dit jobben finns. Vi har en demografi som talar för att vi måste fortsätta att bygga, annars kommer priserna att hållas uppe, säger han.

Viktigt med marginaler

Bergqvist har ett par tips till dem som i nuläget är inställda på att sälja. Ett är om man redan har köpt en bostad – då är det viktigaste att ta sig ur den bostad man försöker sälja så fort som möjligt.

– Då är det kanske inte läge att titta i backspegeln och ha för höga förväntningar, utan det är lämpligare att inte sitta med två bostäder, säger han.

Seniorekonomen påminner om vikten att ha marginaler vid en affär, och att det alltid är svårt att "pricka" toppen eller botten på en prisförändring.

– Men om man avser att ha sin bostad under lång tid, då spelar det inte så stor roll vad som händer med priserna i det korta perspektivet, tillägger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!