50 eller 75 punkter? Till slut blev det en dubbelhöjning från Riksbankens sida för att tackla den skenande inflationen.
– Budskapet är tydligt. Inflationen i Sverige är för hög och då är det dags att höja styrräntan, säger Ingves och utvecklar:
– Det är kännbart för svenska hushåll och skapar osäkerhet inom svensk ekonomi och vi behöver nu höja räntan mer än vad vi trodde i april.
En höjning med 50 punkter var dock vad de flesta bedömare inför räntebeskedet trodde var mest troligt. Det har även spekulerats om 75 punkter, en höjning som Ingves inte utesluter inför kommande räntebesked.
– Vi utesluter aldrig någonting. Är det 75 punkter någon gång i framtiden som är mest lämpligt, så är det 75 punkter. Men det är någonting som vi får ta gång till gång, säger Ingves.
"Signalera att det är allvar"
Att Riksbanken gjorde som storbankerna väntade sig var klokt, anser Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
– Allt annat hade stökat till det. Vi har väldigt hög inflation och också hög inhemsk inflation. Därför behöver man trycka tillbaka den och det är räntevapnet som är verktyget som Riksbanken har.
Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, är heller inte alls överraskad över den så kallade "dubbelhöjningen" på 50 punkter.
– Det är ingen skräll i dag. Allt annat än den här höjningen på 50 punkter hade varit en skräll, säger han.
Riksbankens höjning är avsedd att signalera till alla att det är allvar nu, men också att faktiskt få ned den ekonomiska aktiviteten och kyla av ekonomin, förklarar han.
– Inflationen har dragit iväg mer än Riksbanken förväntade sig. Signalen är att Riksbanken förstår att det är allvar och försöker ta ett grepp om situationen så snabbt man kan.
Riksbanken gav ett starkt och bra besked i dag, enligt Mattias Persson, Swedbanks chefsekonom.
– Man har verkligen lyft banan vad gäller reporäntan och inflation, däremot så kanske man inte har höjt sina inflationsprognoser tillräckligt.
Kraftigt höjd prognos
Riksbanken höjer sin inflationsprognos till 7,6 procent under 2022 jämfört med 6,0 procent vid tidigare prognos och 7,1 procent (5,0 procent) under 2023 för att därefter mattas av – men Riksbanken påpekar samtidigt att utsikterna gällande inflationen är osäkra.
Ränteprognosen höjs i sin tur kraftigt och nu är bedömningen att styrräntan ska ligga på 1,36 procent fjärde kvartalet i år – jämfört med tidigare prognosen som var 0,81 i slutet på april.
För andra kvartalet 2023 skruvas räntebanan upp till 1,90 procent från 1,18 procent och 2,06 procent (1,81 procent) under andra kvartalet 2025.
– Skulle det vara så att vi får en varaktig inflation skapar det problem för hushåll och företag. Mot den bakgrunden är det angeläget att återföra inflationen till vårt mål på två procent och därför måste vi fortsätta att strama åt framöver, säger Ingves.
– Det här innebär att vi kort och gott har ett par räntehöjningar framför oss den närmaste tiden, fortsätter Ingves men understryker att Riksbanken i dagsläget inte ser någon anledning till extra räntehöjningar innan nästa planerade räntebesked i september – om man utgår från den senaste prognosen.