Stort intresse för antikviteter: "Finns ett sug"

Intresset för antika föremĂ„l Ă€r stort – trots oroliga ekonomiska tider. Ett köp av antikviteter bör dock inte ses som en investering utan snarare en placering av pengar, enligt tre antikhandlare, som ocksĂ„ tipsar om hur du undviker en dĂ„lig affĂ€r.

Bild frÄn AntikmÀssan 2019. De senaste tvÄ Ären har mÀssan stÀllts in pÄ grund av pandemin. Arkivbild.

Bild frÄn AntikmÀssan 2019. De senaste tvÄ Ären har mÀssan stÀllts in pÄ grund av pandemin. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2022-05-18 05:00

Varken tvÄ Ärs pandemi eller börsoro till följd av kriget i Ukraina verkar dÀmpa efterfrÄgan pÄ inredningsprylar med historia. Flera antikhandlare vittnar i stÀllet om ett stort intresse för antikviteter inför Ärets antikmÀssa i Stockholm, som drar i gÄng den 19 maj.

Att vi tillbringat sÄ mycket tid hemma under pandemin kan vara en av orsakerna till att mÄnga vill investera mer i sina hem, enligt antikhandlaren Fredrik Knutsson, pÄ Knutssons Antik & Konsthandel i VÀnersborg.

– Vi mĂ€rker att det finns ett sug, Ă€ven om det nu Ă€r lite skakigt pĂ„ börsen. Om man tittar pĂ„ en vanlig medelklassfamilj, sĂ„ har man under pandemin kanske sparat 200 000–300 000 kronor bara pĂ„ grund av att man inte rest pĂ„ semester, sĂ€ger han.

Historiskt sett brukar oroliga tider dessutom leda till att fler söker sig till sÀkrare investeringar, exempelvis i guld. Fredrik Knutsson tror att antikmarknaden kan gynnas av fenomenet, eftersom antika föremÄl kan upplevas som tryggare jÀmfört med aktier.

– En 1400-talsljusstake i mĂ€ssing fungerar ju lika bra i dag som den gjorde 1460. Det Ă€r ett fysiskt objekt som till viss mĂ„n Ă€r vĂ€rdebestĂ€ndigt och finns kvar oavsett vad som hĂ€nder. Man kan dessutom anvĂ€nda den varje dag, sĂ€ger han.

EfterfrÄgar kvalitet

Enligt Ian Lundgren, antikhandlare pĂ„ Lundgrens Antikhandel i Stockholm, Ă€r efterfrĂ„gan stor pĂ„ högkvalitativa föremĂ„l – oavsett om det Ă€r en kristallkrona, spegel eller ljusstake – och priserna har gĂ„tt upp pĂ„ de saker som Ă€r i bĂ€st skick.

– I mellanskiktet Ă€r det nĂ„got mindre efterfrĂ„gan och priserna har gĂ„tt ner nĂ„got. För de billigaste föremĂ„len Ă€r intresset stort, sĂ€ger han.

Michael Berglöf, antikhandlare pÄ Berglöfs Antikhandel i Stockholm, har en liknande bild av marknaden. Han sÀger att vÄrens auktioner gÄtt "vÀldigt bra" och ser inga tecken pÄ att börsoron pÄverkar antikhandeln negativt.

– Det verkar som att mĂ€nniskor omplacerar sina pengar frĂ„n aktier till konst och andra vĂ€rdebestĂ€ndiga saker, vilket ju ocksĂ„ Ă€r typiskt nĂ€r det blir inflation.

"Mer en placering"

Men bör man se köp av antikviteter som en investering i oroliga börstider? Nja, sÀger antikhandlarna. De anser förstÄs att det Àr mer ekonomiskt Àn att köpa nyproducerat, men att köpa antika föremÄl enbart för att tjÀna pÄ det Àr inget de rekommenderar.

– Jag skulle sĂ€ga att det Ă€r mer en placering Ă€n en investering. Man kan aldrig rĂ€kna med nĂ„gon vĂ€rdestegring, för modet kan Ă€ndra sig. DĂ€remot brukar man för det mesta fĂ„ pengarna tillbaks och dĂ„ Ă€r det ju en bra placering, sĂ€ger Michael Berglöf.

Fredrik Knutsson ser det snarare som en investering i ett vackert hem och en ökad livskvalitet.

– Folk frĂ„gar mig ofta vad man ska satsa pĂ„ som blir nĂ€sta raket, och dĂ„ ska man hĂ„lla pĂ„ med nĂ„got annat, om man bara Ă€r ute efter det ekonomiska. Har du tur och gör din lĂ€xa sĂ„ gör du en bra affĂ€r, men framför allt investerar du i dig sjĂ€lv, sĂ€ger han.

Undvik missarna

Antikhandlarnas rÄd till den som vill köpa antikviteter Àr att lÀsa pÄ, utgÄ frÄn sin egen smak och ta hjÀlp med att bedöma kvaliteten, till exempel frÄn nÄgon av experterna i Sveriges konst- och antikhandlareförening.

Om man köper pĂ„ auktionshus bör man tĂ€nka pĂ„ att det kan förekomma förfalskningar och att det vanligen tillkommer olika avgifter som lĂ€ggs pĂ„ priset. Man bör ocksĂ„ kontrollera föremĂ„lets skick – en restaurering Ă€r ofta dyr och kan krossa drömmen om en bra affĂ€r.

Fakta: Nordens största antikmarknad

AntikmĂ€ssan, som hĂ„lls pĂ„ StockholmsmĂ€ssan i Älvsjö 19–22 maj, Ă€r Nordens största antikmarknad dĂ€r besökare kan handla antikviteter, vintage, modern design, konst, kuriosa och byggnadsvĂ„rd.

MÀssan öppnade för första gÄngen Är 1978 och startades tillsammans med Sveriges konst- och antikhandlareförening (SKAF).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!