Stort sug efter nedtryckta bankaktier

Trots orosvågen för banker på börsen i mars har många svenska småsparare passat på att öka innehavet i just bankaktier, visar månadssiffror från nätmäklarna Avanza och Nordnet. Handelsbanken, vars aktie fallit 16 procent sedan bankoron tog fart, var mest efterfrågad av alla aktier.

Många småsparare passade på att köpa nedtryckta bankaktier i den våg av finansfrossa som svepte över marknaden i mars, enligt nätmäklarna Avanza och Nordnet. Arkivbild.

Många småsparare passade på att köpa nedtryckta bankaktier i den våg av finansfrossa som svepte över marknaden i mars, enligt nätmäklarna Avanza och Nordnet. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-03-31 07:39

Många svenska småsparare passade på att köpa bankaktier i mars, trots den globala vågen av oro för finansiella problem i just banksektorn. Det framgår av sammanställningar av de mest köpta och mest sålda aktierna från Avanza och Nordnet.

"Pressade kurser även för de svenska storbankerna har fått spararna att trycka på köpknappen. Handelsbanken är favoriten i mars, men även Swedbank och Nordea finns med i köptoppen", skriver Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i en kommentar.

Stigande riskpremier

"En tolkning är att spararna ser de svenska storbankerna som stabila och robusta, och att de anses lite orättvist ha dragits ned i oron. Dessutom uppskattas utdelningar, som ju bankerna ger generöst av, än mer i tider av oro på börsen", tillägger hon.

Kollegan Nicklas Andersson på Avanza gör en likartad tolkning.

"Det är en solklar omvänd bankrun där aktiespararna frossar i aktier som sjunkit kraftigt på grund av den senaste tidens oro. Samtliga storbanker återfinns på köplistan", skriver han i en kommentar.

De svenska storbankernas aktier har återhämtat sig under veckan, men föll hårt 9-10 mars och på nytt den 22 mars.

Kursfallen hängde samman med stigande riskpremier för bankers finansiering i kölvattnet på flera uppmärksammade så kallade bankrusningar i USA och den djupa förtroendekris för den anrika schweiziska storbanken Credit Suisse – som slutade med att den större konkurrenten UBS räddade banken undan kollaps, till ett kraftigt rabatterat pris och med stora statliga garantier.

Pekats ut som vinnare

Handelsbankens aktie ligger efter kursnedgångarna i mars sedan årsskiftet på minus 11 procent. För SEB och Swedbank är det minus 4,7 respektive plus 0,9 procent, medan finländska Nordea – vars aktie också är listad på Stockholmsbörsen – ligger på en oförändrad sedan årsskiftet.

Storbankerna har tidigare under året av många bedömare pekats ut som vinnare på de kraftiga räntelyften som följt på höjda styrräntor för att trycka ned den ovanligt höga inflationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!