Storytel rasar – Tellander: Bekväm i att lämna

Ljudboksbolaget Storytels förlust har nära på dubblats. Vd Jonas Tellander lämnade sin post kvällen före rapporten och nu rasar bolaget på börsen. –Det är ett beslut som jag har landat i och som jag känner mig väldigt bekväm i, säger Tellander.

Jonas Tellander lämnar vd-rollen i Storytel, en post han suttit på sedan 2005. Arkivbild.

Jonas Tellander lämnar vd-rollen i Storytel, en post han suttit på sedan 2005. Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi2022-02-18 08:28

Storytels aktie backar med runt 20 procent under fredagen.

Fallet kommer efter bolagets rapport – och beskedet i går om att Jonas Tellander lämnar rollen som vd, en post han suttit på sedan 2005.

– Det finns egentligen ingen bra tidpunkt när det kommer till att lämna, säger han vid en digital pressträff på fredagen.

– Jag frågade mig själv hur de kommande fem-tio åren kommer att se ut, och insåg att jag skulle kunna ha en stor påverkan som aktieägare och styrelseledamot. Det är ett beslut som jag har landat i och som jag känner mig väldigt bekväm i.

Hon ersätter tillfälligt

Vice vd Ingrid Bojner kommer nu att ta över efter Tellander fram tills dess att en ny vd har rekryterats.

– Ingrid är förstås en av kandidaterna i den processen, men vi får se vad som händer under våren, säger Tellander.

Bolaget släppte på morgonen siffror för fjärde kvartalet 2021 som visade en förlust före skatt på 116 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 65 miljoner kronor samma period 2020.

Nettoomsättningen uppgick till 773 miljoner kronor, en ökning från 663 miljoner kronor föregående år. De totala intäkterna för koncernen uppgick till 863 miljoner kronor. Styrelsen föreslår ingen utdelning.

Oklar framtid med Spotify

Bolaget fick 55 000 nya prenumeranter under kvartalet vilket var något lägre än samma period förra året, men fler än nivåerna under åren 2017–2019.

Helårsprognosen för 2022 är att öka strömningsintäkterna med 30–34 procent.

Det står också klart att det uppmärksammade samarbetet med Spotify håller på att ses över.

– Det är under översyn. Båda parter vill fortsätta samarbetet och vill att det ska vara konstruktivt, säger Storytels finanschef Sofie Zettergren, som inte vill gå in närmare på hur samarbetets framtid kan tänkas se ut.

Dagens kursslakt kommer i en redan tuff tid där bolagets aktie backat omkring 60 procent på ett år.

I september förra året köpte investmentbolaget EQT nära tio procent av Storytel och blev därmed den näst största ägaren.

Fakta: Storytel

Bolaget grundades 2005 av Jonas Tellander under namnet Bokilur och bytte 2007 namn till Storytel.

Storytel är verksamt på 25 marknader, där den största delen av intäkterna kommer från verksamheten i de nordiska länderna.

I slutet av 2021 köpte man det amerikanska ljudboksföretaget audiobooks.com, som värderades till 135 miljoner dollar, det största förvärvet hittills för Storytel.

Totalt har bolaget drygt 700 anställda, enligt siffror från 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!