Kärnan i konflikten har varit lönesättning för golfbanearbetare och anställda vid trädgårdsodlingar, och då i synnerhet för den grupp som tjänar minst. I det avtal som nu slutits ingår en löneökning i linje med industrins så kallade märke, det vill säga med 7,4 procent över två år, varav 4,1 procent under det första året.
– I de här förhandlingarna har det inte varit strid om villkorsfrågor. Det har handlat om främst en låglönesatsning, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal, till TT.
Utöver Kommunals strejk, som skulle ha inletts på tisdag, hade LO varslat om sympatiåtgärder som nu inte heller blir av. Bland annat har Byggnads och Fastighets varslat om egna strejker.
– Jag tror absolut att det har spelat in för avtalet, det är ett stort maktmedel vi har inom LO. Det är därför vi har den här samordningen, att vi ställer upp för varandra när det verkligen krävs, säger Malin Ragnegård.
Motparten Gröna arbetsgivare kallar konfliktvarslet för "en väldig press", och har tidigare beskyllt LO för att eskalera en mindre konflikt till att riskera stora samhällsekonomiska värden.
"Det var onödigt av Kommunal att lägga merparten av sin energi på en maktdemonstration i stället för att förhandla om kvarstående detaljer. Nu är jag dock framför allt glad över att vi till slut kunde enas om ett avtal som respekterar industriavtalet", säger Örjan Lenárd, förhandlingschef Gröna arbetsgivare, i ett pressmeddelande.