Supersvindlaren fick 11 år – "Ångrar mig"

Den amerikanska Silicon Valley-svindlaren Elizabeth Holmes var ångerfull när hon dömdes till elva års fängelse.
–Jag ångrar mina misslyckanden med varje cell i min kropp, sade hon när straffet meddelades.

Theranos-grundaren Elizabeth Holmes, i mitten, på väg in i rätten under fredagen.

Theranos-grundaren Elizabeth Holmes, i mitten, på väg in i rätten under fredagen.

Foto: Nic Coury/AP/TT

Ekonomi2022-11-19 02:05

Domaren Edward Davila var inte nådig när han på fredagen, när straffet meddelades, beskrev Theranos-svindeln. Han sade att företaget kantats av "vantolkningar, hybris och simpla lögner".

– Det här fallet är så stötande på så många nivåer. Vad var det som fick Holmes att fatta de beslut som hon fattade? Förlorade hon helt sin moraliska kompass, sade Edward Davila.

Elizabeth Holmes å sin sida tog snyftande emot beskedet om straffet på elva års fängelse och sade att hon tar ansvar för sina handlingar.

– Jag ångrar mina misslyckanden med varje cell i min kropp, sade hon.

Är gravid

Den tidigare företagsledaren dömdes för bedrägeri redan i januari. Fredagens domstolsförhandling rörde strafflängden och pågick i flera timmar i en domstol i San Jose i Kalifornien.

Holmes, som är gravid med sitt andra barn, behöver inte lämna över sig till myndigheterna förrän i april nästa år. Hon har 14 dagar på sig att överklaga domen.

Åklagaren hade yrkat på 15 års fängelse och 800 miljoner dollar i skadestånd till tidigare partner och investerare. Rättsexperter bedömde fängelsestraff som troligt, med viss reservation för Holmes graviditet.

En separat förhandling ska hållas om skadeståndet, rapporterar The Wall Street Journal. När den ska äga rum är ännu inte bestämt.

Dåliga maskiner

Berättelsen om 38-åriga Elizabeth Holmes bygger på en spektakulär historia om uppgång och fall under offentlighetens beskådan. Holmes resa med företaget hon grundade, Theranos, har bland annat skildrats i en bok, en podcast, en dokumentärfilm och en tv-serie.

Hennes affärsidé, att med blott en droppe blod genomföra hundratals tester och få snabba provsvar med hjälp av ett lättanvänt testkit, gjorde henne till en fixstjärna i Silicon Valley, god för miljarder.

Men det som varken medier eller investerare kände till, och som Holmes undanhöll, var hur dåligt hennes "revolutionerande" blodanalysmaskiner fungerade. I stället ljög hon om funktionerna och utsatte patienter för risk.

Bakgrund: Elizabeth Holmes och Theranos

Elizabeth Holmes var bara 19 år när hon först lanserade sin idé om att ett enkelt blodprov skulle ge svar på en mängd diagnoser och sjukdomar.

Holmes, som själv hade viss utbildning inom kemi från Stanford, byggde med start några år senare upp ett företag kring idén - Theranos.

Investerarna, varav flera kända namn inom amerikanskt näringsliv och politik, flockades runt företaget och inom bara några år var det, och därmed Holmes, värt flera miljarder dollar. 2014 klassade Forbes henne som världens, yngsta kvinnliga miljardär.

Maskinen som skulle utföra blodanalyserna fick namnet "Edison" och skulle revolutionera blodtestningen genom att erbjuda billiga, snabba och enkla tester.

Holmes blev snabbt också en fixstjärna i medierna. Hon var vegan, citerade Jane Austen utantill och med sin enkla stil, ofta iförd en svart polotröja, jämfördes hon ofta med Apple-ikonen Steve Jobs. Det pratades till och med om att göra en film om henne och hennes framgångssaga. Många fascinerades av den mörka röst hon använde under offentliga framträdanden.

De första rapporterna om att Edison och Theranos kanske inte levererade vad de lovat kom 2013. Ett par år senare publicerade the Wall Street Journal ett grävande reportage som visade att testerna som utfördes i själva verket inte gjordes på Theranos, utan i andra labb. Kort därefter inledde myndigheter en första utredning. Företagets licens drogs tillbaka och i Forbes ändrades Holmes förmögenhet till "0".

Källa: BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!