Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsens breda OMXS-index stigit med cirka tre procent. Samtidigt har det amerikanska S&P500-indexet ökat med 15 procent och det breda Europaindexet Eurostoxx50 har lyft med 11 procent.
En orsak är Stockholmsbörsens sammansättning av sektorer, enligt Ålandsbankens chefsstrateg Niklas Wellfelt.
– Där finns många verkstadsbolag och företag inom basindustri. Det är en cyklisk och konjunkturkänslig verksamhet, säger han.
– Börsuppgången i USA står dock på en smal bas. Den förklaras till stor del av techbolagens starka resultat. Ett handfull företag där har ridit på AI-trenden.
Minskat utländskt aktieägande
Den svaga svenska kursutvecklingen får utländska investerare att fly Stockholmsbörsen, rapporterar Dagens industri.
Utlandsandelen av ägandet för storbolagen har sedan årsskiftet sjunkit från närmare 40 procent till i dag drygt 37 procent, skriver Di med hänvisning till statistik från analystjänsten Holdings.
Stockholmsbörsens totala marknadsvärde uppgår till närmare 14 000 miljarder kronor, vilket innebär att utländska placerare har minskat sitt svenska aktieägande med 400 miljarder kronor.
– Utländska investerare är rädda för den svaga kronan och svenska aktier, säger Peter Malmqvist, oberoende börsanalytiker och tidigare analyschef på Nordnet.
En euro kostar i nuläget 11:87 kronor; en dollar motsvarar 10:89 kronor.
"Jobbigt att handla"
På grund av kronfallet har en europé gjort en valutaförlust på investeringar i svenska aktier på 6 procent i år – omräknat till euro har en europeisk placerare förlorat 2 procent på sina aktier, enligt Di.
En amerikanskplacerad köpare av svenska aktier ligger på plus minus noll efter en kronförsvagning mot dollarn på 4 procent i år. Därmed har den marginella kursuppgången som Stockholmsbörsen noterat i år helt utraderats.
– Att handla svenska aktier är jobbigt när valutan är så försvagad, säger Niklas Wellfelt och tillägger:
– Stockholmsbörsen är välfylld med kvalitativa bolag som över tiden har en värdering och utveckling som borde attrahera internationella investerare.
Ogynnsam fastighetsstämpel
En annan förklaring som Peter Malmqvist pekar på är fastighetssektorn.
– Stockholm har i förhållande till andra börser många fastighetsförvaltande bolag: runt 40 stycken. I värde är de inte särskilt stora, de utgör ett fåtal procent. Men under nästan 20 års tid har det handlat om fastigheter på Stockholmsbörsen. Då får vi en fastighets- och byggstämpel som är väldigt ogynnsam när räntorna stiger.
I nuläget talar ingenting för att utländska investerares misstro mot kronans utveckling kommer att upphöra, bedömer Peter Malmqvist.
– I vilket tidsperspektiv du än utgår från – de senaste två, fem, tio åren – är trenden att du förlorar pengar på den svenska kronan.
Han framhåller att kronan är i behov av en kickstart.
– Den skulle behöva förstärkas kraftigt efter en Riksbanksstyrd åtgärd eller uttalande. Då kommer många hoppas och tro på en stigande trend för kronan i det korta perspektivet och hoppa på tåget.
Men det skulle däremot kunna orsaka andra konsekvenser.
– En sådan omvänd utveckling kan leda till sämre resultat för svenska exportbolag, som gynnas av en svag krona, och då kan det uppstå arbetslöshet i verkstadssektorn, säger Peter Malmqvist.