Några kriser i backspegeln har Magnus Larsson, som arbetar på Specialistens fastighetsmäkleri i Stockholm. Det brukar gå upp och ner på bostadsmarknaden och mäklare som har jobbat länge är vana vid svängningarna.
Därmed känner Magnus Larsson, som har jobbat i över 20 år, ett visst lugn i den nuvarande situationen.
– Så som bostadsmarknaden har varit tidigare har såklart varit gynnsamt för oss mäklare. Sedan jag började 1999 har marknaden bara pekat uppåt men med några tillfälliga dippar. Historiskt sett har det alltid funnits saker som har skapat en viss osäkerhet i marknaden, nu har vi kommande räntehöjningar och en hög inflation, säger Magnus Larsson.
Mer jobb
Osäkerheten blir då oftast väldigt påtaglig, fortsätter Magnus Larsson. Det första tecknet brukar vara att mycket färre transaktioner sker. Köpare brukar vara snabbare på att uppfatta tecken på en mer skakigare marknad medan säljarna ofta inte är lika snabba.
– Det är väl där utmaningen ligger nu, vi får jobba hårdare för att få objekten sålda och saker tar längre tid, säger Magnus Larsson.
Mäklaren Catharina Lager Sundberg, från mäklarfirman Karlsson & Uddare i Stockholm, har också två årtionden i branschen. Hon håller med om att försäljningarna tar längre tid och att säljare ofta väljer att sälja sina bostäder innan man köper nytt.
– I stort sett alla mäklare som jag pratar med känner att det är mer jobb. Vid en längre försäljningsprocess så blir det fler samtal och fler visningar. Vi säljer allt men det går inte lika fort, säger Catharina Lager Sundberg.
Hård inbromsning
En bostadsmarknad på högvarv fick en hård inbromsning i maj, i priser och i antalet sålda bostäder. Antalet sålda bostadsrätter föll med 13 procent i maj jämfört med motsvarande månad i fjol. För villor var nedgången ännu större, 16 procent.
På riksnivå sjönk priset för bostadsrätter med en procent jämfört med månaden före, i Storstockholm var prisnedgången så hög som 2 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Att mäklaryrket också till stor del är ett provisionsbaserat yrke är också en stressfaktor i branschen.
– Vi lever för det som vi har just nu och har ingen aning om vart saker tar vägen, så man kanske lägger ner tid och energi på affärer som i första skedet inte blir av, säger Magnus Larsson.
"Inte det som man väntade sig"
Prisnedgångarna kan ha en viss påverkan på provisionen men enligt mäklarna är det inte priset på bostäderna som säljs det viktigaste utan att affärerna blir av. Om affärerna uteblir får mäklarna jobba lika hårt – men utan ersättning.
– Vi som har jobbat länge vet att det ibland tar lite kortare och ibland längre tid att sälja. Men för vissa nyutexaminerade så var detta kanske inte det som man väntade sig, säger Catharina Lager Sundberg.
Nyutexaminerade mäklarstudenten Alex Eckelöv är en av de blivande mäklarna som kommer ta klivet ut på arbetsmarknaden – och en alltmer osäker bostadsmarknad.
Läget på bostadsmarknaden är ett ständigt samtalsämne mellan Alex Eckelöv och hans tidigare mäklarkursare. När de började studera såg läget annorlunda ut på bostadsmarknaden än vad det gör i dag och en oro finns där, berättar han.
– Jag är tveeggad kring hur man ska se på det. Det är tråkigt för att det inte kommer att vara lika lätt som tidigare när säljobjekten i stort sett sålde sig själva.
"Kommer att rulla på"
Samtidigt framhåller Alex Eckelöv att han också ser det som en möjlighet att komma i framkant och lära sig att sälja på ett annat sätt.
– De flesta som är i branschen vet att det blir tuffare men även när en marknad går sämre så kommer mäklare ändå få jobba lika mycket, när människor alltid kommer att behöva flytta. Marknaden kommer att rulla på.